Σε δραστική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων στους παθητικούς καπνιστές οδήγησε η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με νέα έκθεση του Αμερικανικού Ιατρικού Ινστιτούτου.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος των μη καπνιστών μειώθηκε κατά 47% από την εφαρμογή του μέτρου και έπειτα.

«Αναμφίβολα η απαγόρευση του καπνίσματος λειτουργεί», δηλώνει η Λιν Γκόλντμαν, καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Παραγόντων Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και επικεφαλής της μελέτης.

Από τα νέα ευρήματα αποκαλύφθηκε ακόμη ότι το παθητικό κάπνισμα είχε χειρότερες επιπτώσεις στην υγεία απ’ όσο εκτιμούσαν οι ειδικοί, όπως επίσης και ότι τελικά δεν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα καπνίσματος.

Έστω και 1 ώρα παθητικού καπνίσματος είναι αρκετή για να προκαλέσει σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, καθώς μικρά μόρια καπνού και άλλων ουσιών μπορούν να προσβάλλουν άμεσα τα αιμοφόρα αγγεία.

«Οι ενδείξεις είναι σαφείς», σχολιάζει ο δρ. Τόμας Φρίντεν, επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ. «Τα μέτρα κατά του καπνίσματος δεν βλάπτουν τις επιχειρήσεις, αλλά αντίθετα προλαμβάνουν τα εμφράγματα στους μη καπνιστές», προσθέτει.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Η ζωή μετά… το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.9227.asp

Γερή καρδιά bye bye…by pass
http://www.vita.gr/html/ent/012/ent.9012.asp

14 ερωτήσεις για τη… διακοπή του καπνίσματος με βελονισμό, στην κ. Μαρία Μπελιβάνη, ­ιατρό-βελονίστρια
http://www.vita.gr/html/ent/208/ent.8208.asp