Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καταναλώνουν σόγια έχουν μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων στην περιοχή του ισχίου, αναφέρει νέα μελέτη από τη Σιγκαπούρη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology».

Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του δρ. Γουν-Πουάι Κοχ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά μέτρια ποσότητα σόγιας αντιμετωπίζουν κατά 21%-36% μικρότερο κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέτρια κατανάλωση σόγιας υπολογίζεται σε περίπου 2,7 γρ. πρωτεΐνης σόγιας, 5,8 χλγρ. ισοφλαβόνες σόγιας ανά 1.000 θερμίδες ή 49,4 γρ. του γνωστού τόφου.

Πρόκειται για επίπεδα σόγιας σαφώς υψηλότερα από εκείνα που καταναλώνονται στη Δύση, επισημαίνει ο δρ. Κοχ.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνονται από μια προηγούμενη μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τη Σανγκάη στην Κίνα, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας είχαν κατά 30% μικρότερη πιθανότητα κατάγματος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν ότι η «ασπίδα» προστασίας των οστών που προσφέρει η κατανάλωση σόγιας στις γυναίκες δεν υφίσταται και στην περίπτωση των ανδρών.

Υποστηρίζουν, πάντως, ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν με ακρίβεια τα παραπάνω συμπεράσματα.

Διαβάστε ακόμα:
Μεταλλαγμένη σόγια κατά των εμφραγμάτων
http://www.vita.gr/html/ent/860/ent.7860.asp

Είναι η σόγια «μαγική» τροφή
http://www.vita.gr/html/ent/986/ent.1986.asp

Η σόγια «υποσκάπτει» την ανδρική γονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/104/ent.7104.asp