Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καταναλώνουν σόγια έχουν μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων στην περιοχή του ισχίου, αναφέρει νέα μελέτη από τη Σιγκαπούρη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology».
Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του δρ. Γουν-Πουάι Κοχ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά μέτρια ποσότητα σόγιας αντιμετωπίζουν κατά 21%-36% μικρότερο κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέτρια κατανάλωση σόγιας υπολογίζεται σε περίπου 2,7 γρ. πρωτεΐνης σόγιας, 5,8 χλγρ. ισοφλαβόνες σόγιας ανά 1.000 θερμίδες ή 49,4 γρ. του γνωστού τόφου.
Πρόκειται για επίπεδα σόγιας σαφώς υψηλότερα από εκείνα που καταναλώνονται στη Δύση, επισημαίνει ο δρ. Κοχ.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνονται από μια προηγούμενη μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τη Σανγκάη στην Κίνα, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας είχαν κατά 30% μικρότερη πιθανότητα κατάγματος στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν ότι η «ασπίδα» προστασίας των οστών που προσφέρει η κατανάλωση σόγιας στις γυναίκες δεν υφίσταται και στην περίπτωση των ανδρών.
Υποστηρίζουν, πάντως, ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν με ακρίβεια τα παραπάνω συμπεράσματα.
Διαβάστε ακόμα:
Μεταλλαγμένη σόγια κατά των εμφραγμάτων
http://www.vita.gr/html/ent/860/ent.7860.asp
Είναι η σόγια «μαγική» τροφή
http://www.vita.gr/html/ent/986/ent.1986.asp
Η σόγια «υποσκάπτει» την ανδρική γονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/104/ent.7104.asp
Σόγια για γερά κόκαλα
Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καταναλώνουν σόγια έχουν μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων στην περιοχή του ισχίου, αναφέρει νέα μελέτη από τη Σιγκαπούρη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology».