Αστραπιαία μετά τη λήψη τους δρουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σύμφωνα με μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς που παίρνουν τα εν λόγω φάρμακα δεν αντιλαμβάνονται τη δράση τους παρά μόνο κάποιους μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι η δράση τους ξεκινά μέσα σε λίγες μόλις ώρες από τη λήψη τους, χωρίς να γίνεται αντιληπτή.

Η ψυχίατρος δρ. Κάθριν Χάρμερ και η ομάδα της μελέτησαν προσεκτικά τις αντιδράσεις 33 ασθενών με κατάθλιψη και εκείνες 31 υγιών ατόμων μετά τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή ψευδοφαρμάκων.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι ασθενείς που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά παρουσίαζαν βελτίωση στη συμπεριφορά τους μέσα στις επόμενες τρεις ώρες από τη λήψη τους.

Έτειναν να σκέφτονται θετικότερα για τον εαυτό τους, σε αντίθεση με εκείνους που είχαν λάβει ψευδοφάρμακα και ανακύκλωναν συνεχώς στο μυαλό τους την αρνητική εικόνα του εαυτού τους. Επιπλέον, έτειναν να βλέπουν και τους γύρω τους με μια πιο θετική ματιά.

«Ανακαλύψαμε ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στοχεύουν τις αρνητικές σκέψεις προτού αυτές γίνουν αντιληπτές από τον ασθενή», αναφέρει η δρ. Χάρμερ. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτό επηρεάζει τη διάθεσή του και το πώς νιώθει, καθώς δέχεται περισσότερες θετικές πληροφορίες», εξηγεί.

Διαβάστε ακόμα:
10 ερωτήσεις για τα χάπια της ευτυχίας
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.9013.asp

Τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.8430.asp

Μήπως έχω κατάθλιψη;
http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.2224.asp