Στα αυτοάνοσα νοσήματα, τα κύτταρα μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες σε υγιείς ιστούς του οργανισμού. Αμερικανοί επιστήμονες, όμως, ανακάλυψαν ότι τα ίδια κύτταρα που προκαλούν την καταστροφή των ιστών θα μπορούσαν να αποτελέσουν πανίσχυρο «όπλο» κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου για τον Καρκίνο MD Anderson, τα πανίσχυρα κύτταρα ονομάζονται Th17. Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια διαπίστωσαν ότι τα ζώα που δεν έφεραν τα εν λόγω κύτταρα εμφάνιζαν πολύ πιο επιθετικές μορφές καρκίνου.

«Ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιμέναμε να δούμε», αναφέρει η δρ. Ναταλία Μάρτιν-Ορόζκο. «Τα Th17 πυροδοτούσαν την αντικαρκινική αντίδραση του οργανισμού», υπογραμμίζει.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές καλλιέργησαν τα Th17 και προσέθεσαν σε αυτά πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον καρκίνο των πνευμόνων. Με τη διαδικασία αυτή, τα κύτταρα θα ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν έναν καρκινικό όγκο. Αμέσως μετά, οι ερευνητές ενέχυσαν τα «εκπαιδευμένα» κύτταρα στα ποντίκια, ενώ ταυτόχρονα τους χορήγησαν και καρκινικά κύτταρα.

Μετά από 16 ημέρες, τα ποντίκια των οποίων ο οργανισμός είχε ενισχυθεί με τη δόση των Th17 δεν είχαν ανιχνεύσιμους όγκους, συγκριτικά με τα ποντίκια στα οποία είχαν χορηγηθεί μόνο καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, η χορήγηση των τροποποιημένων κυττάρων σε ποντίκια με ήδη υπάρχοντες καρκινικούς όγκους είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της μάζας τους έως και 75%.

Διαβάστε ακόμα:
Αντικαρκινικό εμβόλιο βλαστοκυττάρων
http://www.vita.gr/html/ent/163/ent.10163.asp

Βλαστικά vs Καρκινικά κύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/196/ent.9196.asp

Καρκίνος: Ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp