Τα παιδιά και οι ενήλικες που παίρνουν παρακεταμόλη ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, σύμφωνα με νέα καναδική μετά-ανάλυση 19 μελετών.

Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τύπος έρευνας δεν αποδεικνύει ότι η παρακεταμόλη ευθύνεται πλήρως για την εμφάνιση άσθματος, υπογραμμίζει ωστόσο μια σχέση μεταξύ των δύο που χρήζει περαιτέρω μελέτης.

«Γνωρίζουμε ότι η παρακεταμόλη επηρεάζει τα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών» αναφέρει ο δρ. Τζ. Μαρκ Φιτζέραλντ από το ερευνητικό ινστιτούτο για την υγεία Vancouver Coastal Health Research Institute.

Ακόμη όμως και σε περίπτωση που το φάρμακο δεν ενισχύσει τον κίνδυνο άσθματος, προσθέτει ο ειδικός, ενδεχομένως να αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για την ραγδαία αύξηση των ασθενών που πάσχουν από αυτό.

Βασικό ρόλο σε αυτό, όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «CHEST», ίσως να παίζει το γεγονός ότι τα φάρμακα παρακεταμόλης μειώνουν τα επίπεδα της γλουταθιόνης, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που εντοπίζεται στους ιστούς των πνευμόνων.

Επιπλέον, μελέτη που αφορούσε 200.000 περιπτώσεις ασθενών και είχε δημοσιευθεί μέσα στο 2008, είχε δείξει ότι όσοι λάμβαναν παρακεταμόλη αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο άσθματος ή συριγμού συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρ. Φιτζέραλντ συμβουλεύει τους γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες του παιδιάτρου όταν συστήνει τη λήψη παρακεταμόλης ως αντιπυρετικού.

«Τα φάρμακα παρακεταμόλης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά» αναφέρει. «Πάντοτε υπάρχει μια ζυγαριά ως προς τους πιθανούς κινδύνους και τα πιθανά οφέλη που προκύπτουν από τη λήψη φαρμάκων» συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Η παρακεταμόλη πυροδοτεί το άσθμα;
http://www.vita.gr/html/ent/393/ent.7393.asp

Ποιο παυσίπονο να πάρω;
http://www.vita.gr/html/ent/422/ent.1422.asp

Πώς θα ζείτε καλύτερα με το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.1376.asp