Ιδιαίτερα καθησυχαστικοί εμφανίζονται αμερικανοί ειδικοί για την ασφάλεια του εμβολίου της νέας γρίπης.

Μετά τις τελευταίες περιπτώσεις ασθενών που είχαν κάνει το εμβόλιο και παρουσίασαν παρενέργειες, οι ειδικοί των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) έσπευσαν να τονίσουν ότι το εμβόλιο δεν έδειξε να συνδέεται με σοβαρές παρενέργειες ή το παραλυτικό σύνδρομο Guillain-Barre.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αμερικανικών αρχών, κάθε χρόνο το σύνδρομο αυτό πλήττει περίπου 80-160 Αμερικανούς, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει κάποιο εμβόλιο ή όχι.

Από την πλευρά του, ο στατιστικολόγος κ. Άιρα Λονγκίνι από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δήλωσε ότι: «Η κορύφωση της πανδημικής γρίπης έχει περάσει. Ο βασικός μας φόβος ήταν το σύνδρομο Guillain-Barre. Και σίγουρα δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια αύξηση που να σχετίζεται με αυτό ή κάποιο άλλο σοβαρό περιστατικό».

Ωστόσο, το ανησυχητικό, όπως αναφέρουν οι ειδικοί των CDC, είναι η αύξηση στα κρούσματα πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων σε όλη τη χώρα.

«Η πανδημία, εκτός από την πανδημική γρίπη, μας εκθέτει και σε άλλους κινδύνους, όπως επίσης και σε πνευμονικά προβλήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νοσημάτων των CDC, δρ. Αν Σούσατ.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας από σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις και γι’ αυτό συνιστούμε σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, εμφύσημα, χρόνια καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια ή ηπατοπάθεια, να κάνουν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου», δηλώνει η ειδικός.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η γρίπη των πτηνών παραμένει στην Κίνα, ενώ επανεμφανίστηκε στην Αίγυπτο, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο συνδυασμό και των δύο στελεχών (Η1Ν1 και Η5Ν1) δημιουργώντας επικίνδυνα υβρίδια.

Όπως προειδοποιεί μάλιστα ο ΠΟΥ, το χειρότερο σενάριο σχετικά με τη «διασταύρωση» είναι ένας ιός που συνδυάζει τη μεταδοτικότητα του Η1Ν1 με την υψηλή θνησιμότητα του Η5Ν1, που σήμερα μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με μολυσμένα πτηνά.

«Πρώτον, όσοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με πτηνά διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν από τη γρίπη των πτηνών, η οποία πολλές φορές αποβαίνει μοιραία. Δεύτερον, ο Η5Ν1 θα μπορούσε να συνδυαστεί με κάποιο άλλο στέλεχος της γρίπης -όπως π.χ. τον Η1Ν1- και να δώσει έναν εντελώς καινούργιο τύπο γρίπης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Ο κ. Ζον Νανσάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Λοιμώξεων του Γκουανγκζού της Κίνας και γνωστός για τη συμβολή του στην καταπολέμηση του SARS το 2003, τόνισε ότι η Κίνα θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να παρακολουθεί στενά την πανδημία, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για την ελλιπή καταγραφή και αναφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα.

Ως γνωστόν, ο μόνος τρόπος για την πραγματική καταγραφή του αριθμού των ασθενών που είχαν νοσήσει με τον Η1Ν1 είναι η υποβολή όλων όσων είχαν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα σε ειδικές αιματολογικές εξετάσεις. Κάτι το οποίο σταμάτησε όταν ξεκίνησε η ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων, καθώς υπερφορτώθηκαν τα συστήματα υγείας.

Διαβάστε ακόμα:
«Τεχνητή» η νέα γρίπη;
http://www.vita.gr/html/ent/463/ent.10463.asp

Μία δόση του εμβολίου είναι αρκετή;
http://www.vita.gr/html/ent/989/ent.9989.asp

Ερωτηματικά για τo εμβόλιο της νέας γρίπης
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.10181.asp