Ενα λιλιπούτειο εμφύτευμα που μοιάζει με δίσκο και εισάγει επιτυχώς ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος στον οργανισμό, φαίνεται ότι είναι ικανό να εξαφανίσει το μελάνωμα.

Ο μικροσκοπικός δίσκος αποτελείται κυρίως από αέρα, γεγονός που του επιτρέπει την εύκολη απορρόφηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο εσωτερικό του, ενθαρρύνοντάς τα στη συνέχεια να επιτεθούν στον καρκίνο και να τον εξαφανίσουν.

Η πρωτοποριακή θεραπευτική προσέγγιση ανήκει στους ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Μούνεϊ.

Ο δίσκος δεν είναι μεγαλύτερος από το μέγεθος ενός νυχιού, είναι κατασκευασμένος από βιοδιασπώμενο πλαστικό και έχει διάμετρο μόλις 8,5 χιλιοστόμετρα. Καθώς αποτελείται κατά το 90% από αέρα, επιτρέπει σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται δενδριτικά να «τρυπώσουν» μέσα σε αυτόν και να λάβουν «οδηγίες» με τη βοήθεια των κατάλληλων χημικών σημάτων για την ενεργοποίηση της επίθεσης στα καρκινικά κύτταρα.

Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, τα δενδριτικά οδηγούνται έως τους λεμφαδένες, όπου και δίνουν σήμα στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να κυνηγήσουν και να εξολοθρεύσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ειδικοί αρχικά ανέπτυξαν το εμφύτευμα και στη συνέχεια το δοκίμασαν σε ποντίκια που έπασχαν από μελάνωμα, την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, όπως αναφέρει ο καθηγητής Μούνεϊ, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Όπως αναφέρει μάλιστα στο επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine, «τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε κάτω από το δέρμα, όπως τα εμφυτεύσιμα αντισυλληπτικά που τοποθετούνται στο χέρι της γυναίκας. Πυροδοτούν μια έντονη ανοσολογική απόκριση η οποία οδηγεί σε καταστροφή τα κύτταρα των όγκων».

Διαβάστε ακόμα:
O καρκίνος του δέρματος «κρύβεται» στο DNA;
http://www.vita.gr/html/ent/176/ent.10176.asp

Πιο κοντά στην πλήρη θεραπεία του μελανώματος
http://www.vita.gr/html/ent/839/ent.6839.asp

Για να μη ζήσετε… μελανές στιγμές
http://www.vita.gr/svc/search/index.asp