«Φρένο» στη χορήγηση σταβουδίνης κατά του AIDS διέταξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς το συγκεκριμένο αντιρετροϊικό φάρμακο συνδέεται με «μακροχρόνιες, μη αναστρέψιμες» παρενέργειες.

Πρόκειται για ένα φθηνό φάρμακο, γνωστό και ως d4T, το οποίο κυκλοφορεί από την αμερικανική εταιρεία Bristol-Myers Squibb υπό την εμπορική ονομασία Zerit. Γενόσημες εκδοχές του συγκεκριμένου φαρμάκου παρασκευάζονται επίσης από τις ινδικές εταιρείες Cipla, Aurobindo Pharma και Strides Arcolab.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΠΟΥ, η σταβουδίνη, ακριβώς επειδή αποτελεί οικονομική λύση, χρησιμοποιείται ως «όπλο» κατά του AIDS κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ανάμεσα στις πιο συχνές παρενέργειες που προκαλεί είναι μια νευρολογική διαταραχή που οδηγεί σε μούδιασμα και πόνο σε χέρια και πόδια, καθώς και μια διαταραχή που οδηγεί σε σημαντική απώλεια του σωματικού λίπους, τη λεγόμενη λιποατροφία.

Ο ΠΟΥ συνέστησε ότι «οι χώρες θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση της σταβουδίνης ως προτιμώμενης θεραπείας πρώτης γραμμής και να μετακινηθούν σε λιγότερο τοξικές εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η ζιδοβουδίνη (ΑZT) ή η τενοφοβίρη (TDF)».

Οι θεραπείες αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι «εξίσου αποτελεσματικές».

Διαβάστε ακόμα:
Σημαντική πρόοδος κατά του AIDS
http://www.vita.gr/html/ent/410/ent.10410.asp

Aids γένους αρσενικού
http://www.vita.gr/html/ent/183/ent.8183.asp

Δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον HIV
http://www.vita.gr/html/ent/285/ent.10285.asp