Τα επίπεδα της ακτινοβολίας της μαστογραφίας και των ακτινογραφιών θώρακος μπορεί να είναι χαμηλά, ωστόσο όπως προειδοποιούν τώρα ολλανδοί ειδικοί, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με προδιάθεση για τη νόσο.

Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι οι γυναίκες κάτω των 30 ετών με παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό ή η γενετική προδιάθεση, καλό θα ήταν να σκεφτούν την εναλλακτική λύση της μαγνητικής τομογραφίας (MRI), η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια μαγνητικού πεδίου και ραδιοκυμάτων και δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες με προδιάθεση και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή απεικονιστικής μεθόδου», αναφέρει η κ. Μαρίγκε Γιάνσεν-φαν ντερ Βάιντε από το πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Groningen στην Ολλανδία.

Όπως διαπίστωσαν οι Ολλανδοί επιστήμονες, οι νέες γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν κάνει περισσότερες από πέντε ακτινογραφίες θώρακος ή μαστογραφίες, έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που επίσης ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου αλλά δεν έχουν δεχθεί τόση ακτινοβολία.

«Συνιστώ προσοχή ως προς την ακτινοβολία την οποία δέχονται οι γυναίκες αυτές πριν από την ηλικία των 30 ετών και προτείνω να σκεφτούν και εναλλακτικές διαγνωστικές μεθόδους» συνεχίζει η επιστήμονας.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα προέκυψαν από ανάλυση έξι παλιότερων δημοσιευμένων μελετών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 12.000 γυναίκες με προδιάθεση καρκίνου του μαστού από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής στο Σικάγο.

Διαβάστε ακόμα:
Νέες οδηγίες για τις μαστογραφίες
http://www.vita.gr/html/ent/396/ent.10396.asp

19 SOS ερωτήσεις για τη μαστογραφία
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.5336.asp

8 τρόποι να προλάβετε τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/043/ent.10043.asp