Αποτελεσματικό για τουλάχιστον 6 χρόνια είναι το εμβόλιο Cervarix κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «The Lancet», το εν λόγω εμβόλιο προστατεύει από τη μετάδοση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλούν το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού και της παρασκευάστριας εταιρείας GlaxoSmithKline, έδειξε ότι η χορήγηση του εμβολίου προσέφερε στις εθελόντριες προστασία συνολικής διάρκειας έως και 6,4 ετών – όσο δηλαδή διήρκησε η παρακολούθηση των κοριτσιών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Από τα κορίτσια που έκαναν το Cervarix, δήλωσαν ότι εμφάνισαν προβλήματα υγείας μετά τη χορήγησή του το 8%, συγκριτικά με το 10% των κοριτσιών που έκαναν εμβόλιο-πλασέμπο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κανένα από τα δηλωθέντα προβλήματα υγείας δεν φάνηκε να σχετίζεται τελικά με το εμβόλιο.

«Αν και απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση για την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο, ωστόσο πιστεύουμε ότι μάλλον συνεχίζεται για αρκετά χρόνια ακόμα», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Κοζέτ Γουίλερ.

Διαβάστε ακόμα:
Να κάνω εµβόλιο HPV στην κόρη µου;
http://www.vita.gr/html/ent/623/ent.8623.asp

Πολλαπλή προστασία από το Cervarix
http://www.vita.gr/html/ent/639/ent.9639.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp