Στην τελετή απονομής των «Ελληνικών Βραβείων 2009 L’OREAL-UNESCO Για Τις γυναίκες στην Επιστήμη», που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και εκπροσώπων της Επιστήμης και της Πολιτείας, τιμήθηκαν 3 νεαρές διακεκριμένες ερευνήτριες για το σημαντικό ερευνητικό τους έργο. Οι Ελληνίδες που διακρίθηκαν είναι :

Η Βιολόγος Δρ. Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου, Ερευνήτρια Γ’ στο Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η Χημικός Δρ. Δήμητρα Τζέλη, Ερευνητικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και η Βιοχημικός Δρ. Αγγελική Χρόνη, Eρευνήτρια Β’ του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Τα Ελληνικά Βραβεία L’OREAL–UNESCO, πέρα από την ηθική επιβράβευση, έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες Επιστήμονες να συνεχίσουν την ερευνητική τους προσπάθεια, προσφέροντάς τους οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα. Το πρόγραμμα «Ελληνικά Βραβεία L’OREAL-UNESCO Για Τις Γυναίκες στην Επιστήμη», το οποίο διανύει το τέταρτο έτος θέσπισής του, έχει επιβραβεύσει μέχρι σήμερα 8 ελληνίδες ερευνήτριες στους τομείς των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών.

«Οι γυναίκες αυτές ενσαρκώνουν το νέο πρόσωπο της Επιστήμης. Εμπλουτίζουν καθημερινά τους κλάδους με την εφευρετικότητά τους, έχουν αγωνιστεί για τολμηρά ερευνητικά αντικείμενα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης, Καθηγητής Νίκος Χατζηχρηστίδης.

Η Επιτροπή Κρίσης που επέλεξε τις τρεις δικαιούχους των Βραβείων 2009 απαρτίζεται από 6 διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου με Πρόεδρο τον Καθηγητή Βιομηχανικής Χημείας, κύριο Νίκο Χατζηχρηστίδη, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Κρίσης των Διεθνών Βραβείων L’OREAL -UNESCO. Τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποίησε η Επιτροπή ήταν αυστηρά και σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς προγράμματος L’OREAL –UNESCO (επιστημονικά επιτεύγματα, αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή καριέρα, υψηλοί ρυθμοί παραγωγής επιστημονικού έργου, διεθνής αναγνώριση).