Η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη ακόμη και επιθετικών μορφών καρκίνου του προστάτη, εκτιμά νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Οι αμερικανοί ειδικοί με επικεφαλής την Καθρίν Ουίλσον εξέτασαν τις περιπτώσεις 50.000 ανδρών τα τελευταία 20 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι από τους άνδρες έπιναν 6 ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα είχαν κατά 60% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Για εκείνους πάλι που απολάμβαναν 4-5 κούπες την ημέρα, ο κίνδυνος ήταν κατά 25% μικρότερος, ενώ για όσους έπιναν 1-3 κούπες ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικού καρκίνου μειώνονταν κατά 20%.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καφές, εκτός από την καφεΐνη, περιέχει και άλλα ευεργετικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τη νόσο.

«Ο καφές επιδρά στη διαδικασία μεταβολισμού της γλυκόζης και της ινσουλίνης όπως επίσης και στα επίπεδα των ανδρικών ορμονών, στοιχεία τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη» ανέφεραν οι επιστήμονες στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου.

Οι ειδικοί συνιστούν παρόλα αυτά στους άνδρες να μην αλλάξουν τις συνήθειές τους αυξάνοντας την κατανάλωση καφέ υπερβολικά καθώς η υπερβολική λήψη καφεΐνης έχει συνδεθεί με την πρόκληση άλλων προβλημάτων υγείας.

Παράλληλα στο ίδιο συνέδριο, παρουσιάστηκε μια δεύτερη μελέτη που αφορούσε τον καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με την οποία 15 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Διαβάστε ακόμα:
Καφές κατά του καρκίνου!
http://www.vita.gr/html/ent/645/ent.9645.asp

Πόσο καφέ να πίνω; Ιδού η απορία!
http://www.vita.gr/html/ent/052/ent.7052.asp

Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp