Ο χυμός των μαύρων σταφυλιών μπορεί να περιορίσει ή ακόμη να αναστρέψει την απώλεια της μνήμης.

Στις δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, έλαβαν μέρος 12 εθελοντές που είχαν εμφανίσει συμπτώματα πρόωρης απώλειας μνήμης.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: όσοι ανήκαν στην πρώτη έπιναν καθημερινά 100% χυμό σταφυλιού της ποικιλίας Κονκόρντ, ενώ οι υπόλοιποι έπιναν άλλο χυμό.

Μετά την πάροδο 12 εβδομάδων, οι ειδικοί εξέτασαν την επίδραση των δύο ειδών χυμού στους εθελοντές μέσω ειδικών νοητικών τεστ. Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι η πρώτη ομάδα που έπινε τον καθαρό χυμό σταφυλιού εμφάνιζε σημαντικά καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τη δεύτερη.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ρόμπερτ Κρικόριαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Πολυφαινολών και Υγείας, πίσω από την ευεργετική δράση του σταφυλόζουμου ίσως κρύβονται τα αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στη φλούδα της ρόγας του σταφυλιού.

«Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη θεραπεία, όσοι έπιναν χυμό σταφυλιών Κονκόρντ παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην αποστήθιση λέξεων» αναφέρει ο ερευνητής. «Ακόμη, παρατηρήθηκε βελτίωση της βραχυπρόθεσμη μνήμης και της μη-λεκτικής μνήμης που σχετίζεται με τον προσανατολισμό μας στον χώρο», προσθέτει ο δρ. Κρικόριαν.

Ο χυμός σταφυλιού θα μπορούσε δηλαδή, κατά τον επιστήμονα, «να αποτελέσει μια εύκολη διατροφική παρέμβαση η οποία μπορεί να βελτιώνει ή να προστατεύει την λειτουργία της μνήμης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» καταλήγει ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα:
Τα σταφύλια της… καρδιάς!
http://www.vita.gr/html/ent/807/ent.7807.asp

Τα σταφύλια της υγείας
http://www.vita.gr/html/ent/631/ent.1631.asp

Τα ναι και τα όχι της γερής µνήµης
http://www.vita.gr/html/ent/399/ent.8399.asp