Μια νέα θεραπεία μεταμόσχευσης μυελού των οστών σε ανθρώπους που πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine», οι ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Μέρυλαντ διαπίστωσαν ότι η νέα θεραπεία κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση των 9 εκ των 10 ασθενών που υποβλήθηκαν σε αυτήν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αντικατάσταση ενός μόνο μέρους των προβληματικών κυττάρων (και όχι του συνόλου, όπως γινόταν μέχρι τώρα) με τη βοήθεια μοσχεύματος είναι αρκετή για τη βελτίωση της κατάστασης των ασθενών. Ανακάλυψαν, μάλιστα, ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίασε έντονη ανοσολογική αντίδραση στο μόσχευμα.

«Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια εξαντλητική ασθένεια η οποία αναγκάζει τους ασθενείς να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία για όλη τους τη ζωή», αναφέρει η κ. Ίρα Μπραγκ-Γκραντ από την Αμερικανική Εταιρεία Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Μάθιου Χσίε, τόνισε ότι η σημασία των ευρημάτων είναι διττή: «Αρχικά, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία τη μεταμόσχευση σε ενηλίκους οι οποίοι παρέμεναν υγιείς για περισσότερο από 1 χρόνο μετά τη θεραπεία. Και δεύτερον, το άλλο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν ότι κανένας από τους ασθενείς δεν παρουσίασε απόρριψη του μοσχεύματος».

Διαβάστε ακόμα:
Βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν τα οστά
http://www.vita.gr/html/ent/898/ent.4898.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Βλαστικά κύτταρα εναντίον νευρολογικών ασθενειών
http://www.vita.gr/html/ent/729/ent.6729.asp