Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει ένα «παραθυράκι» 6 ωρών κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να σβήσει μνήμες που σχετίζονται με το φόβο, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.

Η ομάδα των ειδικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα χρονικό «παράθυρο» 6 ωρών κατά το οποίο γίνεται η επεξεργασία των αναμνήσεων. Η παρέμβαση στη διαδικασία αυτή μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, όπως είδαν οι ειδικοί, μπορεί να μετατρέψει τις δυσάρεστες αναμνήσεις σε ευχάριστες.

Η επιστημονική επιθεώρηση «Nature» επισημαίνει ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να δώσει λύση σε ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες διαταραχές, όπως π.χ. το μετατραυματικό στρες.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μια φυσική προσέγγιση, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική διαχείριση αναμνήσεων», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια Ψυχολογίας, δρ. Ελίζαμπεθ Φελπς.

Σύμφωνα με την ίδια, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται από το αν ο άνθρωπος καταφέρει να ανακαλέσει στη μνήμη του το δυσάρεστο γεγονός (το οποίο είχε αποθηκευτεί κατά το παρελθόν) και από το αν οι ειδικοί καταφέρουν μέσω συμπεριφοριστικών τεχνικών να παρέμβουν εγκαίρως -δηλαδή εντός 6 ωρών- στη διαδικασία της εκ νέου αποθήκευσής της.

Διαβάστε ακόμα:
Πετάξτε… το φόβο σας
http://www.vita.gr/html/ent/767/ent.9767.asp

Μπορούμε να φοβόμαστε λιγότερο;
http://www.vita.gr/html/ent/591/ent.1591.asp