Το στηθοσκόπιο, εκσυγχρονίστηκε, ενσωματώθηκε στο iPhone και έγινε… iStetchoscope. Το Hi-tech στηθοσκόπιο αποτελεί επινόηση του κ. Πίτερ Μπέντλι, ερευνητή πληροφορικής του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου.

Ο ευρηματικός επιστήμονας κατάφερε να αναπτύξει ένα λογισμικό το οποίο μεταμορφώνει τη συσκευή κινητού τηλεφώνου σε στηθοσκόπιο. Αν και το όλο εγχείρημα είχε ξεκινήσει για πλάκα, όπως παραδέχεται ο ίδιος, τελικά όπως φαίνεται το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα αληθινό: η νέα εφαρμογή έγινε ανάρπαστη από εκατομμύρια απλούς χρήστες, αλλά και από γιατρούς, σε χρόνο ρεκόρ.

Καρδιολόγοι μάλιστα, αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει σώσει ζωές ατόμων που ζουν σε απομονωμένα μέρη και δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε κάποιο ιατρικό κέντρο.

Με τη βοήθεια της πρωτοποριακής εφαρμογής τα άτομα αυτά έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν τους καρδιακούς τους παλμούς εύκολα και γρήγορα και στη συνέχεια να αποστείλουν το συγκεκριμένο αρχείο μέσω email στον γιατρό τους, οπουδήποτε και αν βρίσκεται αυτός.

«Έμεινα άναυδος όταν είδα ότι εκατομμύρια άτομα από ολόκληρο τον κόσμο κατέβασαν το πρόγραμμα μέσα στους πρώτους έξι μήνες», αναφέρει ο κ. Μπέντλι.

«Στη συνέχεια άρχισα να λαμβάνω e-mail, τηλεφωνήματα αλλά και να δέχομαι επισκέψεις από καρδιολόγους, οι οποίοι ανέφεραν ότι το στηθοσκόπιο του κινητού ήταν καλύτερο από τα ψηφιακά στηθοσκόπια που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας γιατρός ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο μόνο για να συζητήσει το θέμα μαζί μου», εξηγεί.

Το «κατέβασμα» της εφαρμογής στοιχίζει 0,65 ευρώ, ενώ η χρήση της είναι ιδιαίτερα απλή: σύμφωνα με τον δημιουργό της, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν συμβατικά ακουστικά και να πιέσουν το μικρόφωνο του iPhone, στο κάτω μέρος της συσκευής, στο στέρνο τους.

Από την άλλη, εάν θέλει ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει ακουστικά «ψείρες» και να πιέσει ελαφρώς το μικρόφωνο που είναι ενσωματωμένο σε αυτά στην καρωτίδα του λαιμού του, ώστε να ακούσει καθαρά τους χτύπους της καρδιάς του.

Στις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, αναφέρεται ότι χρήση του iStethoscope απαγορεύεται σε άτομα που έχουν εμφυτευμένο βηματοδότη ή απινιδωτή της καρδιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.peterjbentley.com/istethoscope.html

Διαβάστε ακόμα:
Και τώρα software για να τα ‘χεις τετρακόσια…
http://www.vita.gr/html/ent/521/ent.6521.asp

Αρρυθμίες: Όταν η καρδιά χάνει το «μέτρο» της
http://www.vita.gr/html/ent/431/ent.9431.asp

Aρρυθμίες: H καρδιά μου χτυπάει «τρελά», τι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.6765.asp