Η λήψη αντικαταθλιπτικών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine», τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί του Ιατρικού Κολεγίου Άλμπερτ Άινσταιν προέρχονταν από την πολυετή μελέτη Women’s Health Initiative Study, στην οποία είχαν λάβει μέρος συνολικά 136.000 γυναίκες ηλικίας από 50 έως 79 ετών. Οι γυναίκες αυτές παρέμειναν υπό στενή παρακολούθηση για ένα διάστημα έξι ετών.

Αναλύοντας τις περιπτώσεις των γυναικών αυτών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσες λάμβαναν αντικαταθλιπτικά είχαν κατά 32% περισσότερες πιθανότητες θανάτου συγκριτικά με εκείνες που δεν λάμβαναν αντικαταθλιπτικά.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα εμφανιζόταν σχετικά περιορισμένος, ωστόσο η λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων φάνηκε να σχετίζεται με την εμφάνιση των περισσότερων επεισοδίων. Πάντως, εξακολουθεί να μην είναι σαφές αν μοναδική αιτία αύξησης του κινδύνου είναι τα αντικαταθλιπτικά, εφ΄ όσον είναι ήδη γνωστό ότι η κατάθλιψη αποτελεί από μόνη της επιβαρυντικό παράγοντα για την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές προσπάθησαν να συνεκτιμήσουν αυτή την παράμετρο, δεν αποκλείουν όμως κάποιο επηρεασμό του τελικού αποτελέσματος της μελέτης τους.

Σε γενικές γραμμές, ο τύπος των αντικαταθλιπτικών δεν έδειξε να διαφοροποιεί τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Οι ειδικοί παρατήρησαν ωστόσο ότι οι αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (κατηγορία αντικαταθλιπτικών), αύξαναν λίγο περισσότερο τις πιθανότητες αιμορραγικού επεισοδίου σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Σίλβια Βάσερταιλ-Σμόλερ, οι ασθενείς θα πρέπει πάντοτε να συμβουλεύονται τον γιατρό τους προτού αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία τους.

«Πρέπει πάντοτε να ζυγίζουμε τα οφέλη των αντικαταθλιπτικών σε σχέση με την μικρή αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου που εντοπίσαμε εμείς στη μελέτη μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
10 ερωτήσεις για τα χάπια της ευτυχίας
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.9013.asp

Επικίνδυνα τα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/089/ent.10089.asp

«Νέο» φάρμακο για το εγκεφαλικό;
http://www.vita.gr/html/ent/184/ent.10184.asp