Δεν θα πρέπει να απαγορεύονται τα λουλούδια στα νοσοκομεία καθώς, σύμφωνα με νέα μελέτη βρετανών ειδικών, τα φρέσκα άνθη επιταχύνουν την ανάρρωση των ασθενών.

Όπως γράφει η διαδικτυακή έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης «British Medical Journal», (www.bmj.com) οι ειδικοί του Κέντρου Giskin Day and Naiome Carter του Imperial College του Λονδίνου, δεν βρήκαν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν την άποψη ότι τα λουλουδιών στα νοσοκομεία προκαλούν προβλήματα υγείας στους ασθενείς.

Αντίθετα, ανακάλυψαν ότι τα φρέσκα λουλούδια οδηγούν τους ασθενείς σε ταχύτερη ανάρρωση.

Μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες τα λουλούδια πιστευόταν ότι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ήταν ότι το νερό τους περιέχει υψηλά επίπεδα βακτηρίων. Ωστόσο, από τη μελέτη προέκυψε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η ύπαρξη ενός ανθοδοχείου μέσα στο δωμάτιο νοσηλείας είναι το ίδιο επικίνδυνη, από πλευράς βακτηρίων, με την ύπαρξη ποτηριών ή πιάτων που περιέχουν ροφήματα ή τρόφιμα.

Άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι τα λουλούδια επιδρούν θετικά στα συναισθήματα, τη διάθεση και τη μνήμη ανδρών και γυναικών. Μια κλινική δοκιμή συγκεκριμένα, είχε δείξει ότι οι ασθενείς που είχαν φυτά ή λουλούδια στο δωμάτιό τους εμφάνιζαν μείωση στη συστολική πίεση και τους καρδιακούς τους παλμούς, ενώ ένιωθαν λιγότερο πόνο, άγχος ή κούραση και έτειναν να διατηρούν πιο θετική και αισιόδοξη στάση.

Διαβάστε ακόμα:
Μυστηριώδης ανάρρωση από τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/967/ent.5967.asp

Kόκκινο κρασί για την ανάρρωση ενηλίκων
http://www.vita.gr/html/ent/946/ent.3946.asp