Το σεξ σε πολύ νεαρές ηλικίες διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εκτιμά νέα μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο.

Το πρόβλημα μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, είναι εντονότερο για τα κορίτσια που προέρχονται από φτωχότερες οικογένειες, τα οποία τείνουν να κάνουν τις πρώτες τους σεξουαλικές επαφές ακόμη και τέσσερα χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσα προέρχονται από πιο ευκατάστατες οικογένειες.

Η μελέτη υπό τη δρα Σίλβια Φραντσέσκι, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 20.000 γυναίκες, έδειξε ότι σε μεγάλο βαθμό, ο διπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που αντιμετωπίζουν οι φτωχότερες κοπέλες οφείλεται στο γεγονός ότι η σεξουαλική τους δραστηριότητα ξεκινούσε σε μικρότερες ηλικίες και στην αυξημένη πιθανότητα που αντιμετώπιζαν να μολυνθούν από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και οι γυναίκες μπορούν να μολυνθούν με τον ιό HPV σε οποιαδήποτε ηλικία, οι μολύνσεις σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα της έρευνας δεν αφορούν μόνο τις έφηβες αλλά και τις μεγαλύτερες γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι μια κοπέλα που έχει την πρώτη της σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 20 ετών, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου σε σχέση με κάποια που αρχίζει την ερωτική της ζωή στα 25.

«Στη μελέτη μας, οι φτωχότερες γυναίκες καταγράφουν τις πρώτες σεξουαλικές τους επαφές κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τις υπόλοιπες», αναφέρει η δρ. Φραντσέσκι. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον HPV νωρίτερα, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στον ιό να σχηματίσει την αλληλουχία γεγονότων που απαιτούνται για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», καταλήγει η επιστήμονας.

Η βρετανική οργάνωση Cancer Research υποστηρίζει ότι η νέα έρευνα ενισχύει την άποψη ότι χρειάζεται να γίνεται προληπτικός εμβολιασμός των κοριτσιών κατά του ιού HPV στο σχολείο, πριν αποκτήσουν τις πρώτες σεξουαλικές τους εμπειρίες.

Το σεξ στην εφηβεία
http://www.vita.gr/html/ent/618/ent.4618.asp

Να κάνω εµβόλιο HPV στην κόρη µου;
http://www.vita.gr/html/ent/623/ent.8623.asp

Θεραπείες γονιμότητας και κίνδυνος καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/476/ent.10476.asp