Μια νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά της σοβαρότερης μορφής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες.

Η υγρού τύπου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αποτελεί μια επιθετική νόσο κατά την οποία προκαλούνται βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία της ωχράς κηλίδας, οδηγώντας σταδιακά σε σοβαρά προβλήματα όρασης. Περίπου το 90% των περιπτώσεων καταλήγει σε απώλεια της κεντρικής όρασης δηλ. της όρασης που εστιάζει στις λεπτομέρειες των όσων βλέπουμε. Η ωχρά κηλίδα αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς, με τη βοήθεια του οποίου αναγνωρίζουμε αυτές τις λεπτομέρειες, π.χ. τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου.

Η πρωτοποριακή θεραπεία ονομάζεται epimacular brachyterapy (βραχυθεραπεία) και γίνεται με την εισαγωγή ενός πολύ μικρού καθετήρα στο μάτι μέσω μιας μικροσκοπικής τομής. Με τη βοήθεια του καθετήρα οι ειδικοί στοχεύουν τα προβληματικά αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας έτσι τις βλάβες που προκαλούνται στον εναπομείναντα υγιή ιστό.

Η όλη διαδικασία απαιτεί περίπου μια ώρα και γίνεται με τοπική αναισθησία. «Πρόκειται για μια σχετικά απλή διαδικασία», αναφέρει ο δρ. Τιμ Τζάκσον από το νοσοκομείο King’s College του Λονδίνου.

«Σε αντίθεση με τις ενέσιμες θεραπείες, οι οποίες πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτικά, η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται μόνο μια φορά», τονίζει ο ειδικός.

«Καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία που έχουν υποστεί βλάβες και προκαλούν προβλήματα, μπορούμε να επιτύχουμε μόνιμα οφέλη και όχι μόνο την παροδική επιβράδνυνση της εξέλιξης της νόσου», προσθέτει.

Διαβάστε ακόμα:
Δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια!
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.8836.asp

Βλαστοκύτταρα για την τύφλωση
http://www.vita.gr/svc/search/index.asp

Βιονικό μάτι δίνει ελπίδα στους τυφλούς
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.5891.asp