Καναδοί επιστήμονες κατάφεραν να βρουν τις αναλογίες που διαθέτει το πιο σαγηνευτικό γυναικείο πρόσωπο.

Σύμφωνα με αυτές, αρκετές από τις πλέον γοητευτικές σταρ του Χόλιγουντ, προς απογοήτευση των θαυμαστών τους, μένουν εκτός λίστας.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τορόντο στο επιστημονικό έντυπο «Vision Research», το μυστικό για τις τέλειες αναλογίες των χαρακτηριστικών ενός γυναικείου προσώπου κρύβεται στις αποστάσεις μεταξύ των ματιών, του στόματος και των αυτιών.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ζήτησαν από φοιτητές να αξιολογήσουν διάφορες φωτογραφίες της ίδιας γυναίκας, τις οποίες είχαν προηγουμένως ρετουσάρει με τη βοήθεια photoshop, αυξομειώνοντας τις αποστάσεις μεταξύ των ματιών ή των ματιών και του στόματος. Καθώς λοιπόν κράτησαν ίδια τα χαρακτηριστικά του προσώπου, οι αποστάσεις ήταν εκείνες που έκαναν τη διαφορά ως προς την αξιολόγηση της ομορφιάς κάθε φωτογραφικής εκδοχής.

Έτσι κατέληξαν στην τέλεια αναλογία του γυναικείου προσώπου: κατά μήκος του προσώπου, η απόσταση μεταξύ των ματιών και του στόματος θα πρέπει να αγγίζει το 36% του συνολικού μήκους του προσώπου (από την άκρη του μετώπου μέχρι το πηγούνι). Κατά πλάτος του προσώπου, η απόσταση από κόρη σε κόρη του ματιού θα πρέπει να φτάνει το 46% της συνολικής απόστασης από αυτί σε αυτί.

Ευτυχώς για όλους εμάς, οι υπολογισμοί αυτοί δεν διαφέρουν κατά πολύ από την εικόνα ενός μέσου προσώπου.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, ότι τα ευρήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αύξηση των πλαστικών επεμβάσεων. Ένα σωστό κούρεμα ή χτένισμα θα μπορούσε να δημιουργήσει τις απαραίτητες ψευδαισθήσεις, βελτιώνοντας την εικόνα μιας γυναίκας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Κανγκ Λι, η Αντζελίνα Τζολί, η οποία θεωρείται μια από τις πλέον όμορφες γυναίκες της σοουμπίζ – όσο παράξενο κι αν φαίνεται – δεν διαθέτει τις «χρυσές» αναλογίες ούτε στο μήκος αλλά ούτε και στο πλάτος του προσώπου της.

Από την άλλη, η επίσης εντυπωσιακή ηθοποιός Λιζ Χάρλει έχει τις ιδανικές αναλογίες ως προς το μήκος αλλά όχι και το πλάτος του προσώπου της.

Η τραγουδίστρια της κάντρι μουσικής Σανάια Τουέιν, ήταν εκείνη που σκαρφάλωσε στην κορυφή της άψογης εμφάνισης, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόσωπό της έχει την τέλεια γεωμετρική συμμετρία.

Διαβάστε ακόμα:
Η συμμετρία είναι σέξι
http://www.vita.gr/html/ent/070/ent.6070.asp

Ποιοί είναι ωραίοι;
http://www.vita.gr/html/ent/472/ent.9472.asp

Όσοι μικροδείχνουν, ζουν περισσότερο!
http://www.vita.gr/html/ent/597/ent.10597.asp