Το 10-15% των γυναικών υποφέρει από κάποια διατροφική διαταραχή, σύμφωνα με μια νέα, ανησυχητική έρευνα.

Συγκεκριμένα, το 10 με 15% των γυναικών αντιμετωπίζουν ή έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστήμιου του Ντάγκλας, που δημοσιεύτηκε στη Διεθνή Επιθεώρηση Διατροφικών Διαταραχών.

«Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνά μας είναι ανησυχητικά», αναφέρει η Lise Gauvin, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στο τμήμα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Οι γυναίκες σήμερα δέχονται πολλά λανθασμένα μηνύματα καθώς ενθαρρύνονται να χάνουν βάρος και όχι να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.

Περίπου 1500 γυναίκες έλαβαν μέρος στην τηλεφωνική έρευνα για τις διατροφικές διαταραχές. Καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε αναγνωριστεί ότι έπασχε από ανορεξία ή βουλιμία.

Όλες οι γυναίκες κατοικούσαν σε αστικές περιοχές, ενώ στην πλειοψηφία τους δεν ήταν καπνίστριες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 31 έτη.

Η Δρ. Gauvin αναφέρει ότι «Η μελέτη ρίχνει φως και σε προβλήματα όπως η βουλιμία και η υπερφαγία, που κατατάσσονται στις ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές. Περίπου το 13,7% των γυναικών που ρώτησαν τηλεφωνικά οι ειδικοί στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, ανέφεραν ότι είχαν ένα βουλιμικό επεισόδιο κάθε πέντε μέρες ή εφτά επεισόδια το μήνα».

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ακόμη ότι το 2,5% των γυναικών προκαλούσαν εμετό μετά το φαγητό και χρησιμοποιούσαν καθαρτικά και διουρητικά για να χάσουν κιλά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές σε γυναίκες που θεωρούν ότι η υγεία τους δεν βρίσκεται σε καλό επίπεδο.

Ένα ακόμη συμπέρασμα που πρόκυψε από την έρευνα είναι ότι το 28% των γυναικών κάνουν έντονη γυμναστική τουλάχιστον 2 φορές το μήνα για να χάσουν υγρά ή κιλά. «Συνήθως κάνουμε γυμναστική γιατί μας είναι ευχάριστη και θέλουμε να νοιώσουμε καλύτερα, αλλά όταν η δραστηριότητα αυτή γίνεται εμμονή και αποσκοπεί αποκλειστικά στο αδυνάτισμα, αυτό είναι ένδειξη ότι κάποιος ανησυχεί υπερβολικά για το σωματικό του βάρος», προσθέτει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Το σύνδρομο της αιώνιας δίαιτας
http://www.vita.gr/html/ent/433/ent.6433.asp

Δίαιτα για τις μαμάδες, ανορεξία για τις κόρες
http://www.vita.gr/html/ent/289/ent.10289.asp

Ποια δίαιτα σας ταιριάζει
http://www.vita.gr/svc/myDiet/