Αναβάλλεις μια επίσκεψη στο κομμωτήριο γιατί την απαγορεύει ο… προϋπολογισμός; Θυσιάζεις ένα καλό μανικιούρ για να αγοράσεις μία μπλούζα; Ποιος είπε ότι η ομορφιά κοστίζει ακριβά; Με τις συμβουλές των beauty experts, μπορείς να έχεις περιποιημένη εμφάνιση χωρίς κόπο και κόστος.


Επαγγελματικό μανικιούρ

Από την κ. Τέτα Καμπουρέλη, ιδιοκτήτρια του «Teta Beauty Salon».


1. Απομακρύνεις τα υπολείμματα βερνικιού με λίγο ασετόν. Κόβεις τα νύχια, αν χρειάζεται, με ένα νυχοκόπτη και τα λιμάρεις με μια χάρτινη λίμα προς μία κατεύθυνση, κατά προτίμηση από τις άκρες προς το κέντρο, για να τους δώσεις το επιθυμητό σχήμα. Στη συνέχεια, βυθίζεις τα δάχτυλά σου σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και σαπούνι για να μαλακώσει το δέρμα.

2. Με νωπή ελαφρόπετρα, τρίβεις ελαφρά το δέρμα στα πλαϊνά των νυχιών, αφού τα έχεις σκουπίσει. Τα χέρια σου δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ βρεγμένα ούτε στεγνά.

3. Απλώνεις μαλακτικό λάδι ή κρέμα στα πετσάκια. Με το ειδικό ξυλάκι για τα πετσάκια, όπου έχεις τυλίξει λίγο βαμβάκι, καθαρίζεις την επιφάνεια των νυχιών με κυκλικές κινήσεις και ταυτόχρονα σπρώχνεις τα πετσάκια προς τα πίσω.

4. Αφού απλώσεις λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια των χεριών, κόβεις μόνο τις παρανυχίδες με ένα πενσάκι. Κάνεις απολέπιση με scrub, ξεπλένεις καλά και μετά βάζεις ενυδατική κρέμα χεριών.

5. Περνάς τα νύχια με ένα πετσετάκι ποτισμένο με λευκό οινόπνευμα, ώστε να διατηρηθεί το βερνίκι για πολλές ημέρες. Πριν από το χρώμα, βάλε μια διάφανη βάση που προστατεύει από το κιτρίνισμα.

6. Βουτάς το πινελάκι στο χρώμα, σκουπίζεις τη μία πλευρά στο στόμιο για να φύγει η επιπλέον ποσότητα και χρησιμοποιείς την άλλη του πλευρά. Απλώνεις το βερνίκι από τη βάση του νυχιού προς την κορυφή και ύστερα από 1-2΄ περνάς τη δεύτερη στρώση. Απομα­κρύνεις τυχόν ατέλειες με ξυλάκι ή οδοντογλυφίδα εμποτισμένα με ασετόν. Αφού στεγνώσει και η δεύτερη στρώ­ση, περνάς το στεγνωτικό (topcoat).


Extra tips


• Το ελαιόλαδο είναι ιδα­νικό μαλακτικό για τα πετσάκια. Το απλώνεις και κάνεις ελαφρύ μασάζ στη βάση των νυχιών.

• Το πενσάκι θα πρέπει να κόβει πολύ καλά και να το απο­λυ­μαί­νεις με οινόπνευμα πριν και μετά από κάθε χρήση. Αν σκουριάσει, θα πρέπει να το πετάξεις, για να αποφύγεις τυχόν μολύνσεις.

• Φτιάξε το δικό σου scrub εύκολα και γρήγορα, αναμειγνύοντας σε μια κούπα λίγη ζάχαρη, ελαιόλαδο και

χαμομήλι.

• Εάν θέλεις το βερνίκι σου να έχει διάρκεια έως και 10 ημέρες, τότε πέρνα κάθε 2-3 ημέρες μία στρώση από topcoat πάνω στα ήδη βαμμένα νύχια.


Σχηματισμός φρυδιών

Από την κ. Κατερίνα Μιχαλοπούλου, αισθητικό στα καταστήματα «Sephora».


1. Κοιτώντας το πρόσωπό σου στον καθρέφτη, κρατάς ένα μολύβι παράλληλα προς τη μύτη σου, αγγίζοντας την εσωτερική γωνία του ματιού. Εκεί που περνά η νοητή ευθεία, θα πρέπει να ξεκινά το φρύδι. Στη νοητή ευθεία που περνά κάθετα στην εξωτερική γωνία του ματιού, θα πρέπει να τελειώνει και η γραμμή του φρυδιού. Αφαιρείς τις τρίχες που περισσεύουν από αυτή τη γραμμή.

2. Βγάζεις και τις τρίχες που ξεφεύγουν από το κύριο σχήμα του φρυδιού σου, πρώτα από το πάνω και μετά από το κάτω μέρος.

3. Χτενίζεις τα φρύδια σου (με μια παλιά οδοντόβουρτσα) και ξεκινάς να τους δίνεις σχήμα, πάντα με βάση τη φυσική φορά τους. Η αφαίρεση των τριχών πρέπει να γίνεται από την αρχή του φρυδιού προς το τέλος και η κίνηση του χεριού πρέπει να είναι ίσια και ανοδική, ώστε να σχηματιστεί ένα τόξο.

4. Αφού τελειώσεις, χτενίζεις ξανά τα φρύδια σου προς τα πάνω και ελαφρώς πλάγια και κόβεις προσεκτικά με ένα ψαλιδάκι τις άκρες των ατίθασων τριχών που περισσεύουν.


Extra tips


• Η καλύτερη στιγμή για να βγάλεις τα φρύδια σου είναι μετά το ντους, που οι τρίχες είναι πιο μαλακές. Διαφορετικά, πριν ξεκινήσεις, άπλωσε λίγη ενυδατική κρέμα.

• Για ιδανικό αποτέλεσμα, να βγάζεις τα φρύδια σου σε φυσικό φως, γιατί το τεχνητό μπορεί να δημιουργήσει σκιές που θα σε μπερδέψουν.



Βαφή στο σπίτι

Από τον κ. Νικόλα Βιλλιώτη, official hairstylist & colorist της Garnier.

1. Επιλέγεις το χρώμα της βαφής που θέλεις σύμφωνα με το ύψος τόνου που έχουν τα μαλλιά σου. Πρέπει να ξέρεις ότι οι βαφές που πωλούνται και εφαρμόζονται στο σπίτι έχουν περιορισμένες δυνατότητες, δηλαδή μπορούν να «ανοίξουν» τα μαλλιά μέχρι και 2 τόνους.

2. Πριν ξεκινήσεις, θα πρέπει να κάνεις ένα τεστ αλλεργίας. Φτιάχνεις μικρή ποσότητα βαφής, βάζεις λίγη στην επιδερμίδα πίσω από το αυτί, καλύπτεις το σημείο με ένα τσιρότο και το αφήνεις για 48 ώρες. Αν δεν σου δημιουργήσει κοκκινίλα ή κνησμό, μπορείς να προχωρήσεις.

3. Άπλωσε περιμετρικά στο δέρμα γύρω από τα μαλλιά σου, από το μέτωπο μέχρι τον αυχένα, ένα τζελ μαλλιών ή βαζελίνη, ώστε να μην αφήσει κατάλοιπα η βαφή.

4. Ξεκινάς περνώντας τη βαφή στις ρίζες, από την κορυφή και προς το πίσω μέρος του κεφαλιού. Βασική προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή είναι οι ίσιες χωρίστρες, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα η βαφή.

5. Στα μήκη και τις άκρες θα συνιστούσα να απλώνεις τη βαφή στα τελευταία 10 λεπτά του χρόνου αναμονής και να κάνεις πολύ καλό μασάζ, ώστε να διεισδύει παντού το χρώμα. Αν τυλίξεις τα μαλλιά σου σε μια μεμβράνη ή πλαστική σακούλα, θα απορροφηθεί καλύτερα το χρώμα.

6. Όταν περάσει ο χρόνος αναμονής, ξεβγάζεις πολύ καλά τα μαλλιά, μέχρι το νερό να βγει καθαρό. Η εφαρμογή εξειδικευμένου σαμπουάν και μάσκας για βαμμένα μαλλιά βοηθά στη λάμψη και τη

διατήρηση του χρώματος.


Extra tip


• Αν η βαφή αφήσει κατά­λοιπα στην επιδερμίδα, τρίψε το σημείο με γαλάκτωμα προσώπου, ή με βρεγμένο βαμβάκι και στάχτη από τσιγάρο. Ξέπλυνε καλά και βάλε μια ενυδατική κρέμα προσώπου.


Καθαρισμός προσώπου

Από την κ. Βάλια Μουσάτου, δερματολόγο, επιστημονική σύμβουλο της L’Oréal Paris.

1. Η διαδικασία ξεκινά πιάνοντας πίσω τα μαλλιά για να μη σε ενοχλούν. Καθαρίζεις προσεκτικά το πρόσωπό σου με γαλάκτωμα ή τζελ, ώστε να απομακρύνεις κάθε ίχνος μακιγιάζ.

2. Απλώνεις ένα προϊόν απολέπισης scrub και τρίβεις ελαφρά με μικρές κυκλικές κινήσεις, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Ξεπλένεις πολύ καλά και σκουπίζεις με μικρές ταμποναριστές κινήσεις. Το scrub απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, μεγιστοποιώντας την απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης.

3. Διαλέγεις τη μάσκα που ταιριάζει στην επιδερμίδα σου. Αν τη νιώθεις λιπαρή, προτίμησε μία μάσκα για βαθύ καθαρισμό, ενώ αν την αισθάνεσαι ξηρή και αφυδατωμένη, διάλεξε μία για θρέψη και ενυδάτωση. Απλώνεις ένα παχύ στρώμα, αποφεύγοντας πάλι την περιοχή των ματιών. Μετά από 10΄, την αφαιρείς με μια ζεστή, βρεγμένη πετσέτα.

4. Βρέχεις ένα κομμάτι βαμβάκι με τονωτική λοσιόν και το περνάς στο πρόσωπο για να απομακρυνθούν και τα τελευταία υπολείμματα της μάσκας.


Extra tip



• Καλό είναι να μην πειράζεις ούτε να «ζουλάς» μαύρα στίγ­ματα και σπυράκια, επειδή μπο­ρεί να τραυμα­τί­σεις το δέρμα ή να δημιουρ­γή­σεις μόλυνση στην περιοχή. Η αφαί­ρεσή τους πρέπει να γί­νεται με ειδικά εργαλεία, που διαθέτει ο δερματολόγος.