Όσοι ασκούνται συστηματικά «φρενάρουν» την διαδικασία της γήρανσης, επιβεβαιώνει νέα γερμανική μελέτη. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Σαάρλαντ στο Χόμπουργκ, είναι ότι η μακροχρόνια σωματική άσκηση δρα σε κυτταρικό επίπεδο, οδηγώντας σε μακρύτερα τελομερή.

Τα τελομερή αποτελούν «διορθωτικές» δομές στις άκρες των χρωμοσωμάτων του κυττάρου, τα οποία τα προστατεύουν από τυχόν βλάβες.

Όπως γράφει το επιστημονικό περιοδικό «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η βράχυνση (περιορισμός του μήκους) των τελομερών περιορίζει τον αριθμό των διαιρέσεων των κυττάρων επιταχύνοντας έτσι την διαδικασία της γήρανσης.

Μέσω της συχνής και μακροχρόνιας σωματικής άσκησης όμως, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα τελομερή διατηρούν το μεγαλύτερο μήκος τους, επιβραδύνοντας τη γήρανση του καρδιαγγειακού συστήματος.

«Το σημαντικότερο εύρημα της συγκεκριμένης μελέτης είναι ότι η σωματική άσκηση των επαγγελματιών αθλητών ενεργοποιεί το ένζυμο τελομεράση, το οποίο σταθεροποιεί τα τελομερή» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ. Ούλριχ Λάουφς.

Οι επιστήμονες μέτρησαν το μήκος των τελομερών σε δείγματα αίματος που είχαν συγκεντρώσει από δύο ομάδες επαγγελματιών αθλητών: δρομείς μέσης ηλικίας 20 ετών και αθλητές μέσης ηλικίας 51 ετών, με ιστορικό συνεχούς άσκησης αντοχής από τα νεανικά τους χρόνια.

Στη συνέχεια τα συνέκριναν με δείγματα αίματος που ελήφθησαν από δύο ομάδες υγιών μη καπνιστών που δεν ασκούνταν τακτικά, οι οποίοι ανήκαν σε αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε ενισχύουν τη μοριακή κατανόηση της προστατευτικής δράσης που έχει η σωματική άσκηση στα τοιχώματα των αγγείων, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ικανότητα της άσκησης να περιορίζει την εμφάνιση νοσημάτων που σχετίζονται με την ηλικία» αναφέρει ο δρ. Λαουφς.

Πριν από λίγους μήνες, οι αμερικανοί Ελίζαμπεθ Χ. Μπλάκμπερν, Τζακ Γ. Σζόστακ και Κάρολ Γ. Γκρέιντερ απέσπασαν το Νόμπελ Ιατρικής, για την πλήρη αποκωδικοποίηση της λειτουργίας των τελομερών και της τελομεράσης, φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν την επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης.

Διαβάστε ακόμα:
Η γυμναστική στη μέση ηλικία χαρίζει χρόνια
http://www.vita.gr/html/ent/035/ent.10035.asp

«12 χρόνια νεότεροι» αν γυμνάζεστε
http://www.vita.gr/html/ent/756/ent.5756.asp

Tεστ: Bαθμολογήστε τη φυσική σας κατάσταση
http://www.vita.gr/html/ent/119/ent.1119.asp