Μια τεχνητή αρτηρία πρόκειται να δοκιμαστεί στις αρχές του τρέχοντος έτους σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αγγειακά προβλήματα.

Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, οι επιστήμονες του Royal Free Hospital κατάφεραν να κατασκευάσουν μόσχευμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επεμβάσεις by – pass.

Αν οι δοκιμές πετύχουν, το μόσχευμα θα χρησιμοποιηθεί τόσο σε επεμβάσεις στη στεφανιαία αρτηρία, όσο και στις αρτηρίες των κάτω άκρων, βοηθώντας χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από αγγειακές παθήσεις.

Το πολυμερές υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το μόσχευμα είναι ιδανικό, καθώς «μιμείται» τις ιδιότητες των ανθρώπινων αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που το καθιστά ικανό να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματος, όπως ακριβώς και τα ανθρώπινα αγγεία.

Η χειρουργική αντιμετώπιση που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα όταν μία αρτηρία υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη, συνίσταται στην αντικατάστασή της, είτε με πλαστικό μόσχευμα είτε με φλέβα που λαμβάνεται από το πόδι του ασθενούς. Ωστόσο η τεχνική αυτή δεν είναι πάντα εφαρμόσιμη, γιατί πολλοί ασθενείς δεν έχουν κατάλληλες φλέβες για μεταμόσχευση και επειδή τα πλαστικά μοσχεύματα δεν είναι κατάλληλα για τα αντικαταστήσουν μικρά αγγεία με διάμετρο μικρότερη των 8 mm.

Διαβάστε ακόμα:
Γερή καρδιά: bye bye… by pass
http://www.vita.gr/html/ent/012/ent.9012.asp

Heart Score. Bρείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.1266.asp

Είναι οι αρτηρίες σας… συνομήλικές σας;
http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.7455.asp