Εντείνεται η διαμάχη μεταξύ των ειδικών για το πότε τελικά πρέπει να γίνεται η εξέταση μαστογραφίας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες που εξέδωσαν το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας (ACR) και η Επιτροπή Απεικόνισης Μαστού του ίδιου κολεγίου (SBI), οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού θα πρέπει να ξεκινούν στην ηλικία των 40 για τις γυναίκες που διατρέχουν μέτριο κίνδυνο και στα 30 –και όχι πριν τα 25- για όσες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό). Για την περίπτωση μάλιστα των γυναικών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αναφέρεται ότι από την ίδια ηλικία θα πρέπει να γίνεται συμπληρωματικά ή εναλλακτικά και ετήσιος έλεγχος με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας και υπέρηχος μαστού.

Όμως, οι συστάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με αυτές που εξέδωσε πέρυσι η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης (US Preventive Services Task Force), η οποία αντιτίθεται στον ετήσιο έλεγχο για τις γυναίκες που διανύουν την πέμπτη δεκαετία τους, θέλοντας να τις γλιτώσει από το άγχος και το κόστος των επιπλέον εξετάσεων.

Ωστόσο, το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας και η Επιτροπή Απεικόνισης Μαστού του κολεγίου, δεν έλαβαν υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με τον τακτικό έλεγχο σε νεαρότερη ηλικία, όπως τα ψευδώς αληθή αποτελέσματα, τις οποίες η US Preventive Services Task Force προσπαθούσε να ισορροπήσει. Και ο λόγος; Οι γυναίκες προτιμούν να βρεθεί ο καρκίνος τους ακόμα και αν χρειαστεί να κάνουν βιοψία.

Διαβάστε ακόμα:
Οι μαστογραφίες δεν είναι για όλες
http://www.vita.gr/html/ent/509/ent.10509.asp

Νέες οδηγίες για τις μαστογραφίες
http://www.vita.gr/html/ent/396/ent.10396.asp

19 SOS ερωτήσεις για τη μαστογραφία
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.5336.asp