Οι εξαντλητικές δίαιτες που ακολουθούν πολλά κορίτσια κατά τη διάρκεια της εφηβείας για να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν την αποστεωμένη εικόνα που είναι της μόδας, εκτοξεύει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στα ύψη.

Η ανησυχητική μελέτη ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι οποίοι είδαν ότι ο λιπώδης ιστός που φέρουμε στον οργανισμό μας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία σχηματισμού των οστών.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η αντοχή των οστών σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα λίπους στον οργανισμό. Όπως εξηγούν, λοιπόν, η αποστεωμένη εικόνα κρύβει αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Οι ερευνητές μελέτησαν το σκελετό 4.000 15χρονων αγοριών κοριτσιών και, με τη βοήθεια τεχνικών απεικόνισης, υπολόγισαν το σχήμα και την πυκνότητα των οστών, αλλά και τα επίπεδα του λίπους στον οργανισμό τους.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα λίπους –και ιδιαίτερα στην περίπτωση των κοριτσιών- έτειναν να έχουν πιο χοντρά οστά. Συγκεκριμένα, μια αύξηση του λιπώδους ιστού κατά 5 κιλά στα κορίτσια έδειξε να σχετίζεται με αύξηση στο πάχος της κνήμης (του οστού του ποδιού) που άγγιζε το 8%.

«Η πίεση που δέχονται οι έφηβες για να παραμείνουν αδύνατες είναι μεγάλη. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον υπό ανάπτυξη σκελετό τους και να οδηγήσει ακόμη και σε οστεοπόρωση», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τζον Τομπάιας και επισημαίνει ότι η άσκηση αποτελεί τον καταλληλότερο τρόπο για την «ανώδυνη» απώλεια λίπους και την ταυτόχρονη ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, ανάλογα βέβαια με τον τύπο της άσκησης.

«Εάν κάποιος κάνει ήπια άσκηση, π.χ. περπάτημα, θα χάσει λίπος. Όμως ενδεχομένως να μην ασκεί την απαιτούμενη πίεση για την ενδυνάμωση των οστών. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας και γυμναστική υψηλής έντασης, όπως π.χ. το τρέξιμο» καταλήγει ο ερευνητής.

Διαβάστε ακόμα:
Γιατί να μη χάσετε 5 κιλά σε 5 ημέρες!
http://www.vita.gr/html/ent/434/ent.9434.asp

Crash test στις δίαιτες της «µόδας»
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp

Ποια δίαιτα σας ταιριάζει
http://www.vita.gr/svc/myDiet/