Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικά σε όσους ταλαιπωρούνται από ελαφριά ή ήπια συμπτώματα κατάθλιψης, εκτιμά τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Συγκεκριμένα, μελετώντας τις περιπτώσεις περισσοτέρων των 700 ασθενών, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών δεν βοηθά περίπου το 70% των ατόμων που τα λαμβάνουν.

Όπως αναφέρουν μάλιστα μέσα από το επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Medical Association», μόνο οι ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα έδειξαν να βοηθούνται πραγματικά από τη λήψη των εν λόγω φαρμάκων.

«Το σημαντικό αυτό στοιχείο δεν φαίνεται να επηρεάζει το μάρκετινγκ των συγκεκριμένων φαρμάκων προς τους γιατρούς ή το κοινό», σχολιάζουν οι ερευνητές.

Μέχρι τώρα τα αντικαταθλιπτικά έχουν συνδεθεί με αυτοκτονικές τάσεις, γενετικές ανωμαλίες και σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, ενώ δεν είναι λίγες και οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η λήψη των φαρμάκων αυτών μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα, τη γυναικεία λίμπιντο και να παρέμβει στη δράση άλλων φαρμάκων όπως π.χ. των αντικαρκινικών.

Διαβάστε ακόμα:
10 ερωτήσεις για τα χάπια της ευτυχίας
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.9013.asp

Τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.8430.asp

Μήπως έχω κατάθλιψη;
http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.2224.asp