Σημαντική προστασία κατά του καρκίνου του πνεύμονα προσφέρει η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού, σύμφωνα με ταϊβανέζικη μελέτη.

Τα ελπιδοφόρα νέα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου αμερικανικού Συνεδρίου Έρευνας για τον Καρκίνο και ενισχύουν την πεποίθηση ότι το τσάι διαθέτει έντονη αντικαρκινική δράση.

Στη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Ιατρικής Τσαγκ Σαν συμμετείχαν συνολικά πάνω από 500 άτομα, καπνιστές και μη καπνιστές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες δεν έπιναν ποτέ πράσινο τσάι (είτε κάπνιζαν είτε όχι) είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, συγκριτικά με όσους έπιναν τουλάχιστον μια κούπα την ημέρα.

Ειδικά για τους καπνιστές, όσοι δεν έπιναν καθόλου τσάι διέτρεχαν 12πλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους έπιναν τουλάχιστον μία κούπα την ημέρα.

Στη συνέχεια προχώρησαν σε ανάλυση του γενετικού υλικού των εθελοντών και είδαν ότι η προστασία είναι μεγαλύτερη για όσους διαθέτουν ορισμένα γονίδια.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ι-χσιν Λιν, όσοι έφεραν το γονίδιο IGF1 και έπιναν πράσινο τσάι, είτε ήταν ή όχι καπνιστές, είχαν αισθητά χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα συγκριτικά με όσους διέθεταν διαφορετικές παραλλαγές του γονιδίου αυτού.

Από την πλευρά της ο κ. Γίνκα Έμπο από τον βρετανικό οργανισμό Cancer Research UK σχολιάζει ότι τα ευρήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία από τους καπνιστές ώστε να συνεχίζουν την βλαβερή για τον οργανισμό συνήθεια του καπνίσματος.

«Το κάπνισμα γεμίζει τους πνεύμονες με περίπου 80 καρκινογόνες χημικές ουσίες. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό», λέει ο κ. Έμπο.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αναστρέψουμε τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα κάνοντας άλλα πράγματα όπως π.χ. ακολουθώντας υγιεινή διατροφή κτλ.», συμπληρώνει.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας καπνιστής για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και άλλων τύπων που σχετίζονται με το κάπνισμα, είναι να κόψει το τσιγάρο».

Διαβάστε ακόμα:
Τσάι το αντικαρκινικό
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.8339.asp

Στο μικροσκόπιο… το τονωτικό τσάι
http://www.vita.gr/html/ent/773/ent.4773.asp

Νέα όπλα κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/659/ent.6659.asp