Πειραματική γονιδιακή θεραπεία επέτρεψε σε ασθενή του AIDS να σταματήσει τα φάρμακα και να διατηρήσει χαμηλά τα επίπεδα του ιού στον οργανισμό του.

Η νέα γονιδιακή θεραπεία, που δημιούργησαν οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Sangamo BioSciences Inc., βασίζεται στην περίπτωση ενός Γερμανού ασθενή που απέκτησε ανοσία στον ιό αφού υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη που είχε μεταλλαγμένο ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Όπως διαπίστωσααν οι επιστήμονες μέσα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές, η εν λόγω θεραπεία κατάφερε να διατηρήσει υπό έλεγχο τον ιό HIV.

Η νέα θεραπεία βασίζεται σε μια τροποποιημένη πρωτεΐνη που ονομάζεται νουκλεάση με δομή δακτύλων ψευδαργύρου και στοχεύει ένα γονίδιο – υποδοχέα (CCR5), το οποίο χρησιμοποιεί ο ιός HIV για να εισέλθει στον οργανισμό και να μολύνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Oι ειδικοί προσπαθούν να μιμηθούν την ανοσία στον HIV που φέρει το 1%-2% των ατόμων που φέρουν μετάλλαξη του «ένοχου» γονιδίου CCR5.

«Η τεχνολογία της νουκλεάσης, προσφέρει μια τελείως νέα προσέγγιση ως προς την καταπολέμηση του HIV και του AIDS, μέσω ενός «ρεζερβουάρ» λειτουργικών Τ κυττάρων (κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος), τα οποία εμφανίζουν ανοσία στο ενδεχόμενο μόλυνσής τους από τον HIV και προσφέρουν προστασία και από άλλες λοιμώξεις», αναφέρει ο επικεφαλής των ιατρικών θεμάτων της εταιρείας, κ. Ντέιλ Άντο.

Διαβάστε ακόμα:
Δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον HIV
http://www.vita.gr/html/ent/285/ent.10285.asp

Πρόληψη κατά του ΑΙDS: Έρωτας χωρίς φόβο
http://www.vita.gr/html/ent/033/ent.8033.asp

Εθελοντικό τεστ εντοπισμού του AIDS για όλους
http://www.vita.gr/html/ent/007/ent.8007.asp