Δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες όπως π.χ. η Άτκινς, είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της υπέρτασης συγκριτικά με τα αδυνατιστικά χάπια, υπογραμμίζει τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Από πειράματα που διεξήγαγαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ντιούκ στη Βόρεια Καρολίνα, διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν τις αμφιλεγόμενες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, είχαν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν το αδυνατιστικό χάπι με τη δραστική ουσία ορλιστάτη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 47% των ατόμων που ακολουθούσαν την δίαιτα Άτκινς κατάφεραν να περιορίσουν επιτυχώς την αρτηριακή τους πίεση, συγκριτικά με το μόλις 21% όσων λάμβαναν ορλιστάτη.

Η Άτκινς είχε κατηγορηθεί ότι ενθαρρύνει τον περιορισμό της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και την αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών. Κάποιες μελέτες μάλιστα είχαν συνδέσει το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.

«Για τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση και αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, ίσως μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες να αποτελούσε καλύτερη επιλογή σε σχέση με τη λήψη αδυνατιστικών φαρμάκων», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης για την υπέρταση δρ. Ουίλιαμ Γιάνσι.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ότι μπορεί να κάνει δίαιτα αντί να πάρει φάρμακα, επιτυγχάνοντας την ίδια απώλεια βάρους με λιγότερο κόστος και πιθανότατα λιγότερες παρενέργειες», προσθέτει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Επικίνδυνες για Αλτσχάιμερ οι δίαιτες τύπου Άτκινς
http://www.vita.gr/html/ent/212/ent.10212.asp

Ποια δίαιτα σας ταιριάζει
http://www.vita.gr/svc/myDiet/

Αδυνατίστε οικο…λογικά
http://www.vita.gr/html/ent/369/ent.9369.asp