Στα 30 τους χρόνια, οι γυναίκες έχουν ήδη χάσει τα 7/8 των γόνιμων ωαρίων τους, διαπίστωσαν βρετανοί επιστήμονες.

Είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί καταφέρνουν να προσδιορίσουν το ρυθμό με τον οποίο μειώνεται η γονιμότητα των γυναικών με την πάροδο των ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου St Andrews, μια γυναίκα στα 30 της διαθέτει 12% γόνιμων ωαρίων. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών μάλιστα, το ποσοστό των γόνιμων ωαρίων κάνει βουτιά στο 3% των ωαρίων με τα οποία γεννιέται και τα οποία υπολογίζονται περί τα δύο εκατομμύρια.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, μόνο τα 450 από τα συνολικά δύο εκατομμύρια ωάρια ωριμάζουν πλήρως και είναι έτοιμα προς γονιμοποίηση. Όσα περισσότερα ωάρια διαθέτει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να ωριμάσει κάποιο από αυτά και να μείνει εκείνη έγκυος.

«Υπάρχουν πολλές γυναίκες που περιμένουν την επόμενη προαγωγή στη δουλειά ή τον ιδανικό σύντροφο για να κάνουν παιδί», εξηγεί ο ερευνητής δρ. Τομ Κίνσλι.

«Οι γυναίκες αυτές συχνά δεν αντιλαμβάνονται πόσο γρήγορα μειώνονται τα «αποθέματα» των ωαρίων τους μετά την ηλικία των 35 ετών. Για κάθε χρόνο που περνά, οι γυναίκες χάνουν μέρος των αποθεμάτων των ωαρίων τους», υπογραμμίζει ο ειδικός.

«Οι περισσότερες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση γύρω στα 45», προειδοποιεί ο δρ. Κίνσλι κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσες επιθυμούν γίνουν μητέρες.

Παρά το γεγονός ότι ο ραγδαίος περιορισμός της γυναικείας γονιμότητας με την πάροδο των ετών ήταν ήδη γνωστός, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη επιστημονική μελέτη που τη χαρτογραφεί, από την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου μέχρι την εμμηνόπαυση.

Σε συνεργασία με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο δρ. Κίνσλι «μέτρησε» τα ωάρια που είχαν στις ωοθήκες τους 325 γυναίκες διαφόρων ηλικιών. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές, εισήχθησαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, που με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού τις επεξεργάστηκε δίνοντας το ρυθμό μείωσης της γυναικείας γονιμότητας.

Όπως γράφει μάλιστα η επιθεώρηση «PLoS ONE», η ανάλυση έδειξε ακόμη τους παράγοντες κινδύνου όπως π.χ. το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη γονιμότητα μιας γυναίκας ακόμη και στην ηλικία των 25 ετών.

Από το σημείο αυτό και έπειτα, αναφέρουν οι ειδικοί, ο τρόπος που μια γυναίκα φροντίζει το σώμα της παίζει καθοριστικό ρόλο στη γονιμότητά της.

Ξεκλειδώνοντας τον μηχανισμό του βιολογικού ρολογιού των γυναικών, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορέσουν ακόμη να βρουν τρόπους διατήρησης της γονιμότητας σε γυναίκες που πάσχουν από σοβαρές νόσους, όπως ο καρκίνος.

Εάν καταφέρουν, δηλαδή, να υπολογίσουν τον αριθμό των ωαρίων που ενδεχομένως να χαθούν κατά τις ακτινοβολίες ή τις χημειοθεραπείες, τότε θα μπορούν να εκτιμήσουν πότε οι ασθενείς θα μπουν στην εμμηνόπαυση και να τις συμβουλεύουν πότε θα ήταν καλύτερα να αποκτήσουν απογόνους.

Διαβάστε ακόμα:
Θέλετε παιδί; Ξαπλώστε!
http://www.vita.gr/html/ent/293/ent.10293.asp

Πώς θα παρατείνω τη γονιμότητά μου;
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.1144.asp

Εξωσωματική: Νέα τεχνική για επιτυχημένη εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/042/ent.10042.asp