Η φυσική δραστηριότητα μειώνει τη βιολογική μας ηλικία, δείχνουν ολοένα και περισσότερες έρευνες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη πνευματική λειτουργία, βελτιωμένη οστική πυκνότητα και γενικότερα καλύτερη κατάσταση ολόκληρου του οργανισμού μας.

Η άσκηση στη μέση ηλικία συνδέεται με καλύτερη υγεία σε μεγαλύτερες ηλικίες. Από τις γυναίκες που έφθασαν σε ηλικία 70 ετών ή παραπάνω, αυτές που ασκούνταν σε τακτικά διαστήματα είχαν καλύτερη υγεία σε σχέση με όσες δεν γυμνάζονται τακτικά όταν βρίσκονταν στη μέση ηλικία, σύμφωνα με τους επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από 13,535 συμμετέχοντες στην έρευνα τους.

Οι ειδικοί κατέγραψαν δεδομένα που αφορούσαν τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα το 1986, όταν αυτές βρίσκονταν κατά μέσο όρο σε ηλικία 60 ετών.

Από τις γυναίκες που έφθασαν ή ξεπέρασαν την ηλικία των 70 ετών το διάστημα 1995 με 2001, αυτές που γυμνάζονταν συστηματικά από την αρχή της μελέτης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνιες παθήσεις, να υποβληθούν σε επέμβαση για την αποκατάσταση καρδιακών προβλημάτων ή να παρουσιάσουν μείωση των πνευματικών τους επιδόσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της φυσικής δραστηριότητας στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και τη συμβολή της στην διατήρηση της ποιότητας της ζωής καθώς γερνάμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης (ή καθυστερεί την εμφάνιση τους), βελτιώνοντας την υγεία μας.

Συγκεκριμένα η άσκηση έχει σημαντικά οφέλη προστατεύοντάς μας από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά, διάφορες παθήσεις των πνευμόνων, τον διαβήτη αλλά και τον καρκίνο.

Διαβάστε ακόμα:
Η γυμναστική στη μέση ηλικία χαρίζει χρόνια
http://www.vita.gr/html/ent/035/ent.10035.asp

Fit σε κάθε ηλικία
http://www.vita.gr/html/ent/846/ent.7846.asp

Γυμναστείτε αν είστε άνω των 30
http://www.vita.gr/html/ent/311/ent.9311.asp