Δεν είναι τοξικό, είναι αόρατο και προσφέρει αδιάβροχη και αντιβακτηριακή προστασία όπου κι αν ψεκαστεί.

Πρόκειται για ένα νέο, «θαυματουργό» σπρέι, που δημιούργησαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Νέων Υλών του Σααρμπρούκεν και ανήκει πλέον στη γερμανική οικογενειακή επιχείρηση Nanopool, το οποίο δημιουργεί στις επιφάνειες όπου ψεκάζεται μια «γυάλινη ασπίδα», πάχους μόλις 15-30 μορίων, δηλαδή 500 φορές λεπτότερη από μια τρίχα – εμποδίζοντάς τις να βραχούν, και επομένως να φθαρούν, ή να μολυνθούν.

Το πρωτοποριακό σπρέι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται μάλιστα να φέρει την επανάσταση στη διαδικασία παραγωγής, καθαρισμού και συντήρησης διαφόρων προϊόντων ή χώρων, από καλλιέργειες μέχρι ρούχα και αξεσουάρ, αρχαιολογικά μνημεία, σπίτια ή νοσοκομεία.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί βλέπουν με καχυποψία το νέο προϊόν, καθώς φοβούνται ότι θα εκτοπίσει άλλα δημοφιλή προϊόντα, όπως π.χ. ευρύτατα διαδεδομένα καθαριστικά.

«Πολλά σουπερμάρκετ στη Βρετανία δηλώνουν απρόθυμα να προμηθευτούν την καινοτόμο τεχνολογία, καθώς φοβούνται ότι θα ‘χτυπήσει’ άλλα καθαριστικά προϊόντα που πωλούν. Αυτός είναι, επίσης, ο λόγος για τον οποίο ‘τρέμουν’ οι μεγάλες εταιρείες καθαριστικών προϊόντων, καθώς φοβούνται ότι ο περιορισμός στη χρήση καθαριστικών και η αντικατάσταση των χημικών ουσιών με νερό θα μπορούσε να πλήξει τα προϊόντα τους», εξηγεί ο κ. Nail McClelland, επικεφαλής της Nanopool για το συγκεκριμένο προϊόν στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, κ. Σάσα Σβιντ, μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς μια σειρά δοκιμών της «υγρής ασπίδας» σε διάφορες επιφάνειες.

Στην περίπτωση των καλλιεργειών, το επαναστατικό σπρέι δοκιμάστηκε σε αμπελώνες τους οποίους προστάτευσε αποτελεσματικά από μύκητες, ενώ παράλληλα επιτάχυνε την ανάπτυξή τους.

«Πιστεύουμε ότι αυτό συνέβη γιατί τα φυτά χρησιμοποίησαν την ενέργειά τους αποκλειστικά και μόνο για την ανάπτυξή τους και όχι για την άμυνά τους ενάντια σε βακτήρια και μύκητες», αναφέρει ο ειδικός.

Ακόμη, ο ξυλώδης κορμός φυτών και δέντρων που είχαν προηγουμένως ψεκαστεί με το «θαυματουργό» σπρέι έδειξε να είναι ανθεκτικός στις επιθέσεις τερμιτών.

Και στην περίπτωση της προστασίας και της συντήρησης αρχαιολογικών μνημείων, όμως, τα αποτελέσματα από τη χρήση του εν λόγω σπρέι ήταν εντυπωσιακά: Οι επιφάνειες που είχαν ψεκαστεί δεν φθείρονταν λόγω καιρού και καθαρίζονταν πολύ πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να προστατεύονται από τα γκράφιτι.

Επί 18 μήνες, τούρκοι επιστήμονες πραγματοποιούσαν δοκιμές στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα και σε τζαμί στη Μίλητο. Είδαν, λοιπόν, ότι το σπρέι εξασφάλιζε στα μνημεία συνεχή αδιάβροχη προστασία, με αποτέλεσμα να μην προκαλείται αλλοίωση του εξωτερικού τους χρώματος με την πάροδο του χρόνου.

Από την άλλη, οι δοκιμές γερμανών επιστημόνων για την οικιακή χρήση του νέου σπρέι έδειξαν ότι οι επιφάνειες που είχαν προηγουμένως ψεκαστεί με αυτό καθαρίζονταν αποτελεσματικά, απλά και μόνο με τη χρήση ζεστού νερού.

Το γεγονός ότι το νέο υλικό επιτρέπει στις επιφάνειες όπου ψεκάζεται να «αναπνέουν», σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε είδη ρουχισμού και αξεσουάρ, όπως π.χ. ένα δερμάτινο παλτό ή μια τσάντα.


Διαβάστε ακόμα:
4742 μικρόβια στα χέρια σας
http://www.vita.gr/html/ent/881/ent.7881.asp

Η πολλή καθαριότητα βλάπτει
http://www.vita.gr/html/ent/579/ent.10579.asp

Ο «άτλαντας» των βακτηρίων μας
http://www.vita.gr/html/ent/352/ent.10352.asp