Με το κρύο, πάλι τα ίδια… Το δέρμα σας, όσο ανθεκτικό κι αν είναι, ταλαιπωρείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, την έλλειψη υγρασίας στους θερμαινόμενους χώρους, τη διαρκή εναλλαγή ζέστης-κρύου. Σας «τραβάει» και σας ενοχλεί, γίνεται πιο τραχύ, εμφανίζει κοκκινίλες, ενώ οι λεπτές ρυτίδες και γραμμές του
γίνονται εντονότερες.

Τι προκαλούν οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας
Με το κρύο το δέρμα δεν γίνεται μόνο πιο ξηρό, εύθραυστο και ανελαστικό, αλλά, λόγω της μείωσης της κεράτινης στιβάδας, γίνεται και πιο λεπτό. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, κάθε φορά που από το εξωτερικό κρύο μεταφερόμαστε στους θερμαινόμενους εσωτερικούς χώρους. Τότε τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στο αγγειακό δίκτυο του χορίου διαστέλλονται και γίνονται πιο ορατά. Αυτή η αντίδραση προκαλεί αύξηση της ερυθρότητας σε συγκεκριμένα σημεία, όπως στα μάγουλα και τη μύτη, και νιώθετε το δέρμα σας να καίει.

Πώς θα προστατέψετε την επιδερμίδα σας
Ξηρότητα μπορούν να παρουσιάσουν όλοι οι τύποι δέρματος, ακόμα και οι λιπαρές επιδερμίδες. Τώρα που το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο από κάθε άλλη εποχή, έχει ανάγκη από περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα αποκαταστήσουν την ισορροπία του υδρολιπιδικού φιλμ, θα καταπραΰνουν τους ερεθισμούς και θα το προστατέψουν από τις εξωτερικές επιθέσεις.
Διαλέξτε Μια κρέμα ημέρας με πλούσια υφή, που στη σύνθεσή της να περιλαμβάνει λιπιδικούς παράγοντες, όπως κεραμίδια, έλαια, ω-3 λιπαρά οξέα, γλυκερίνη ή βούτυρο καριτέ, που θα δημιουργήσουν προστατευτική ασπίδα.
Για μεγαλύτερη ενίσχυση Προτείνουμε να επενδύσετε και σε ένα serum που να περιέχει υαλουρονικό οξύ, το οποίο θα χρησιμοποιείτε κάθε πρωί πριν από την κρέμα.
Για να αποφύγετε τις κοκκινίλες Συστήνουμε να εφαρμόζετε μια μάσκα ενυδάτωσης και καταπράυνσης τρεις φορές την εβδομάδα.
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα Μπορείτε, πριν από τη μάσκα, να τοποθετείτε στο πρόσωπό σας μια δροσιστική κομπρέσα με φυσιολογικό ορό και να την αφήνετε για 15 λεπτά.
Μην ξεχνάτε το σώμα Μεγάλη ανάγκη, όμως, για φροντίδα έχει και το σώμα σας. Προστατεύεται, βέβαια, από τα ζεστά ρούχα, αλλά μετά από μια κρύα ημέρα το υπερβολικά ζεστό νερό στο ντους του στερεί τα λιπίδια που του χαρίζουν απαλότητα και ελαστικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε; ➔Να περιορίσετε το χρόνο που μένετε κάτω από το ντους. ➔Να φροντίζετε να μην είναι καυτό το νερό. ➔Nα χρησιμοποιείτε αφρόλουτρα με ενυδατικούς παράγοντες ή σαπούνι με ουδέτερο pH. ➔Να μην ξεχνάτε να βάζετε κρέμα σώματος με πλούσια υφή ή σε μορφή baume.

5 χειμωνιάτικες συνήθειες ομορφιάς
Κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και σε αυτές πρέπει να προσαρμόσετε και τις φροντίδες της ομορφιάς σας. Αλλάξτε λίγο τις συνήθειές σας και υιοθετήστε ορισμένες καινούργιες και απλές πρακτικές για να βοηθήσετε την επιδερμίδα σας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκαλεί το κρύο.

Μην αμελείτε την απολέπιση, αλλά κάντε τη με προσοχή
Καμία ενυδατική κρέμα δεν θα μπορέσει να προσφέρει τα οφέλη της αν η επιδερμίδα σας δεν είναι καθαρή και απαλλαγμένη από τα νεκρά κύτταρα, που εμποδίζουν τη διείσδυση και τη δράση των συστατικών της κρέμας. Διαλέξτε ένα απαλό προϊόν scrub με ήπια συστατικά, που δεν θα ερεθίσουν την ήδη ευαίσθητη επιδερμίδα, και χρησιμοποιήστε το μία φορά την εβδομάδα. Αν δείτε ότι εμφανίζονται μικρά σπασμένα αγγεία στα πλαϊνά της μύτης, προτιμήστε μια μάσκα καθαρισμού και αποφύγετε τα προϊόντα πίλινγκ που περιέχουν κόκκους, άργιλο ή σαλικυλικό οξύ.

Αυξήστε την κατανάλωση νερού
Μην ξεχνάτε ότι μόνο η εξωτερική ενυδάτωση δεν αρκεί για να διατηρείτε το δέρμα σας καλά ενυδατωμένο. Για να αποτρέψετε την ξηρότητα, πρέπει να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θυμηθείτε ακόμα ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι και προσθέστε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς, που είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Προστατέψτε τα χείλη
Τα χείλη δεν διαθέτουν υδρολιπιδικό φιλμ που να τα προστατεύει, γι’ αυτό και είναι από τα πρώτα σημεία του προσώπου που παρουσιάζουν σκασίματα και νιώθουμε να μας «τραβάνε». Η λύση δεν είναι να υγραίνετε την ξηρή επιφάνειά τους με τη γλώσσα σας, γιατί το σάλιο, λόγω των ενζύμων που περιέχει, τα ξηραίνει πιο γρήγορα και προκαλεί απολεπιστική δερματίτιδα. Αν, όμως, απλώσετε ένα lip balm που περιέχει φυσικά έλαια, βιταμίνη Ε, γλυκερίνη, βούτυρο καριτέ ή βαζελίνη, θα νιώσετε αμέσως ανακούφιση.

Έχετε μαζί σας μια κρέμα χεριών
Τα χέρια σας υποφέρουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το συχνό πλύσιμο. Για να μην αποκτήσουν τραχιά υφή και για να τα διατηρείτε απαλά, απλώνετε συχνά μια ενυδατική κρέμα και προστατέψτε τα φορώντας γάντια.

Μην ξεχνάτε την αντιηλιακή προστασία
Η ακτινοβολία του ήλιου παραμένει δυνατή και εντείνεται τις ηλιόλουστες ημέρες. Αν, λοιπόν, κάνετε εκδρομές στη φύση ή πηγαίνετε για σκι, πρέπει να παρέχετε έξτρα προστασία στο δέρμα σας. Καθώς η ξηρή επιδερμίδα είναι και πιο ευαίσθητη στην ακτινοβολία, η χρήση SPF και το χειμώνα είναι απαραίτητη.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Λία Παπαθανάκου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, επιστη­μο­νική συνεργάτιδα του Νοσοκομείου «A. Συγγρός».