Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων προσφέρει προστασία από σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και οι ψυχώσεις, επισημαίνει νέα διεθνής μελέτη.

Η ομάδα επιστημόνων από την Αυστρία, την Αυστραλία και την Ελβετία -μεταξύ των οποίων και ο ελληνικής καταγωγής κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου- με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Άμινγκερ από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ανακάλυψαν ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων ω-3, πέρα από την καρδιά, βοηθά και τον εγκέφαλο.

Χαρακτηριστικά, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η τρίμηνη χορήγηση των εν λόγω συμπληρωμάτων είναι εξίσου αποδοτική όσο και η χορήγηση φαρμάκων, περιορίζοντας μάλιστα τη σχιζοφρένεια και τις ψυχώσεις κατά 25%.

Όπως τονίζει το επιστημονικό έντυπο «Archives of General Psychiatry», «ένα φυσικό φάρμακο είναι ευπρόσδεκτο».

«Η ανακάλυψη ότι μια θεραπεία με μια φυσική ουσία θα μπορούσε να αποτρέψει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την εξέλιξη μιας ψυχικής διαταραχής προσφέρει ελπίδα ότι μπορούν να δημιουργηθούν εναλλακτικά σκευάσματα στα αντιψυχωτικά φάρμακα», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα αντιψυχωτικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, που πολλές φορές οδηγούν τους ασθενείς στη διακοπή της λήψης τους.

Από την πλευρά τους, τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων δεν έχουν τέτοιες παρενέργειες και λαμβάνονται εύκολα.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε συνολικά 81 άτομα που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης ψύχωσης, είτε λόγω οικογενειακού ιστορικού σχιζοφρένειας ή παρόμοιων διαταραχών, είτε επειδή ήδη είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Οι ειδικοί τούς χώρισαν σε δύο ομάδες: Οι μισοί άρχισαν να λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων (περιεκτικότητας 1,2 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων) για ένα διάστημα 12 εβδομάδων, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκαν ψευδοφάρμακα.

Για ένα χρόνο μετά τη λήξη του πειράματος, οι ερευνητές συνέχισαν να παρακολουθούν την πορεία της ψυχικής υγείας των ασθενών.

Είδαν, λοιπόν, ότι 11 μέλη της δεύτερης ομάδας εμφάνισαν κάποιου είδους ψύχωση, ενώ στην περίπτωση της πρώτης ομάδας ο αριθμός αυτός περιοριζόταν σε μόλις 2 άτομα.

Οι επιστήμονες τώρα συμπεραίνουν ότι η ευεργετική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων έχει να κάνει με τη βελτίωση του τρόπου μετάδοσης των σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Διαβάστε ακόμα:
Τα ω-3 προλαμβάνουν το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.7021.asp

Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp

Ευεργετικά τα ω-3 στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/598/ent.6598.asp