Σε βακτήρια ενδεχομένως να οφείλονται οι ανυπόφοροι πόνοι της μέσης, εκτιμούν οι ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου για τις Παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης στη Δανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε ασθενείς με πόνους στη μέση, οι ερευνητές είδαν ότι η καθημερινή χορήγηση αντιβιοτικών για διάστημα 90 ημερών είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία βελτίωση των περισσότερων περιπτώσεων.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να προσφέρουν λύση σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, αφού, όπως διαπίστωσαν, περίπου οι 7 στους 10 ασθενείς παρουσίαζαν κήλη και αλλοιώσεις στους σπονδύλους.

Οι δανοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των έντονων πόνων στη μέση, επειδή η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να γίνει «φωλιά» βακτηρίων.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής δοκιμής, οι συμμετέχοντες λάμβαναν ένα κοινό αντιβιοτικό αμοξικιλλίνης και clavulanate για 3 μήνες. Στο τέλος της θεραπείας, το 52% δήλωσε σημαντική βελτίωση ή πλήρη αποκατάσταση, ενώ το 24% μερική βελτίωση. Κανένας από τους εθελοντές, ωστόσο, δεν ανέφερε επιδείνωση της κατάστασής του.

«Τα βακτήρια βρίσκονται στο δέρμα και στο στόμα και συνήθως εισέρχονται στο κυκλοφορικό μέσω των ούλων, π.χ. με το έντονο βούρτσισμα των δοντιών, προκαλώντας λοίμωξη. Στην προσπάθεια του οργανισμού να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, προκαλούνται και περαιτέρω αλλοιώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τους έντονους πόνους στη μέση», τονίζει ο δρ. Hanne Albert, επικεφαλής της έρευνας.

Στόχος των επιστημόνων τώρα είναι η διεξαγωγή μιας νέας, μεγαλύτερης μελέτης, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ενδιαφέροντα ευρήματά τους.

Διαβάστε ακόμα:
Πόνος στη µέση; Αντιµετωπίστε τον εδώ και τώρα!
http://www.vita.gr/html/ent/401/ent.8401.asp

Oχ, η μέση μου!
http://www.vita.gr/html/ent/374/ent.1374.asp

Bρείτε πού ακριβώς πονάει η μέση σας
http://www.vita.gr/html/ent/219/ent.1219.asp