Υλικά
- (για 32 κριτσίνια)
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι τριμμένη πικάντικη κεφαλογραβιέρα
- 1½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι και 2 κουταλιές παγωμένο νερό
- 1/4 κουταλάκι πάπρικα
- 1½ κουταλάκι χοντρό αλάτι (προαιρετικά)
- Σκεύη και εργαλεία
- Μπλέντερ (με μεταλλικό μαχαίρι)
- 2 μεγάλα ταψιά
- 1 πλάστη
- 1 κοφτερό μαχαίρι
- 1 πινέλο λαδώματος
Γενικά
Δοκιμάστε την ίδια συνταγή και με λίγο φασκόμηλο, δεντρολίβανο ή θυμάρι
Εκτέλεση
1. Βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 180° C και ύστερα λαδώνουμε καλά με ελαιόλαδο 2 μεγάλα ταψιά.
2. Aναμειγνύουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, το τυρί, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αναμειγνύουμε ξανά, ώστε η ζύμη να μοιάζει με βρεγμένα πίτουρα.
4. Σταδιακά προσθέτουμε στο μπλέντερ κρύο νερό και αναμειγνύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης γύρω από τα μαχαίρια του μπλέντερ.
5. Αλευρώνουμε καλά μια καθαρή επιφάνεια, ζυμώνουμε λίγο την μπάλα της ζύμης και, με ένα μακρύ πλάστη που αλευρώνουμε κάθε τόσο, ανοίγουμε ένα φύλλο παραλληλόγραμμο με πλάτος 45 εκ. και μήκος 25 εκ.
6. Ξεκινώντας από το πλάτος, κόβουμε 16 λωρίδες με φάρδος 2,5 εκ. Ύστερα τις κόβουμε στη μέση.
7. Διαμορφώνουμε με τα χέρια μας κάθε λωρίδα σε ένα μακρύ κριτσίνι.
8. Μεταφέρουμε τα κριτσίνια στα ταψιά, τα αλείφουμε με άφθονο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.
9. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να γίνουν «χρυσά» και τραγανά (περίπου για 15-20 λεπτά), τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν και τα φυλάμε σε ένα αεροστεγές κουτί. Διατηρούνται για 3 ημέρες.