Κοκτέιλ συστατικών που καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία της γήρανσης ανέπτυξαν καναδοί ερευνητές.

«Όπως γνωρίζουμε πλέον, η γήρανση περιορίζει τις σωματικές και πνευματικές μας ικανότητες. Η σωματική φθορά είναι το κύριο χαρακτηριστικό της», αναφέρει ο καθηγητής βιολογίας David Rollo στο Πανεπιστήμιο McMaster.

Οι επιστήμονες τάισαν γερασμένα ποντίκια με ένα μείγμα συστατικών που δημιούργησαν για να αναχαιτίσουν τα συμπτώματα της γήρανσης και να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Πράγματι, το θαυματουργό κοκτέιλ βοήθησε τα ποντίκια να γίνουν πιο δραστήρια ενισχύοντας τη δράση των μιτοχονδρίων που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό και περιορίζοντας την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για τη γήρανση.

Οι ειδικοί παρατήρησαν, λοιπόν, ότι η φυσική κατάσταση των ποντικιών που έλαβαν το θαυματουργό κοκτέιλ βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ όσα δεν το έλαβαν ήταν κατά 50% λιγότερο δραστήρια.

Το κοκτέιλ που δημιούργησαν οι ειδικοί περιέχει βιταμίνες B1, C, D και E, καροτίνη, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, μελατονίνη, κάλιο, ιχθυέλαιο, έλαιο λιναρόσπορου, απόσταγμα πράσινου τσαγιού, ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ginkgo biloba και ginseng. Πρόκειται για συστατικά που εύκολα μπορεί να βρει κανείς σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και συμπληρώματα διατροφής.

Οι εξελίξεις αυτές ενθαρρύνουν τους επιστήμονες να αναζητήσουν και άλλα συμπληρώματα που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι βασικές αιτίες θνησιμότητας είναι συνδεδεμένες με τη δράση των ελευθέρων ριζών, που επιταχύνουν τη γήρανση του οργανισμού και ευθύνονται για φθορές που με τη σειρά τους προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά, διαβήτη και ασθένειες του νευρικού συστήματος. Η έγκαιρη παρέμβαση, λοιπόν, στη διαδικασία της γήρανσης μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και να παρατείνει το προσδόκιμο υγιούς ζωής.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα φτάσω τα 100;
http://www.vita.gr/html/ent/143/ent.1143.asp

Mπορώ να κερδίσω 15 χρόνια υγείας; Kαι βέβαια!
http://www.vita.gr/html/ent/223/ent.6223.asp

Χορτοφαγία για μακροζωία
http://www.vita.gr/html/ent/524/ent.10524.asp