Τα βρέφη που δεν έχουν ακόμη μπουσουλίσει στους εννέα μήνες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα αργότερα στο σχολείο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η δυσκολία των βρεφών να σταθούν όρθια ή να μπουσουλίσουν συνδέεται με μελλοντικά προβλήματα μάθησης ή συμπεριφοράς στο σχολείο.

Τώρα καθίσταται ίσως για πρώτη φορά σαφές ότι τα προβλήματα ανάπτυξης συνδέονται άμεσα με τη δυνατότητα επιτυχίας στο σχολείο.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μελέτησαν 15.000 παιδιά τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους: προετοίμασαν μια σειρά από απλά τεστ δεξιοτήτων για βρέφη μέχρι 9 μηνών για να τσεκάρουν τις αδρές κινητικές τους ικανότητές τους (στις οποίες εμπλέκονται ολόκληρα μυϊκά συστήματα) άλλά και αυτές που απαιτούν πιο λεπτούς χειρισμούς, όπως για παράδειγμα να σηκώσουν ένα αντικείμενο χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τα υπόλοιπα δάκτυλα τους.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το 96% των βρεφών μπορούσαν να σταθούν μόνα του, το 92% μπορούσαν να μπουσουλίσουν και το 69% μπορούσαν να σταθούν όρθια αν κρατιόνταν από κάποιον ή κάτι. Μόνο το 4% μπορούσαν να κάνουν μερικά βήματα.

Όσον αφορά τις δεξιότητες που απαιτούν πιο λεπτούς χειρισμούς το 99 % των βρεφών μπορούσε να πιάσει ένα αντικείμενο με τα χέρια του, το 95% μπορούσε να περάσει ένα αντικείμενο από το ένα χέρι στο άλλο και το 89% μπορούσε να σηκώσει ένα αντικείμενο χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τα υπόλοιπα δάκτυλα.

Όπως διαπιστώθηκε, περίπου το 10% των παιδιών είχαν εμφανίσει καθυστερήσεις στην ανάπτυξή τους και είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να υστερούν αργότερα στις σχολικές τους επιδόσεις. Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας απλός προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν τα πρώτα γενέθλια του παιδιού θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη τέτοιων προβλημάτων.

Διαβάστε ακόμα:
Επικοινωνιακά νεογνά
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.8181.asp

Το μωρό μου, αυτός ο άγνωστος
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.1452.asp

Τα μωρά κλαίνε σε διαφορετικές… διαλέκτους
http://www.vita.gr/html/ent/351/ent.10351.asp