Η χαρούμενη και αισιόδοξη στάση ζωής μπορεί να αποτρέψει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, εκτιμούν αμερικανοί ερευνητές.

Σε 10ετή μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 1.700 ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal», ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τα θετικά τους συναισθήματα βάσει μιας κλίμακας 5 βαθμών. Βρέθηκε, λοιπόν, ότι όσοι είναι αγχώδεις και καταθλιπτικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στο τέλος της μελέτης, οι 145 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν καρδιαγγειακά νοσήματα – λιγότεροι από 1 στους 10. Αλλά, όσο κανείς ανέβαινε στην «κλίμακα της ευτυχίας», παρουσίαζε 22% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι προφανώς κοιμούνται καλύτερα, έχουν λιγότερο άγχος και ξεπερνούν πιο ανώδυνα τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Βέβαια, δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την «αποτελεσματικότητα» της ευτυχίας, αλλά συστήνουν στους ανθρώπους να ακολουθούν -όσο μπορούν- έναν ευχάριστο και χαλαρό τρόπο ζωής.

«Σίγουρα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία, αλλά οπωσδήποτε οι άνθρωποι καλό είναι να υιοθετούν μια θετική στάση ζωής», τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Karina Davidson.

«Ουσιαστικά, το να αφιερώνουμε καθημερινά στον εαυτό μας λίγα λεπτά χαλάρωσης και ψυχαγωγίας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία», συμπληρώνει η δρ. Davidson.

Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες μελέτες που είχαν συσχετίσει την ευτυχία με την υγεία. Αλλά, όπως δηλώνει η κ. Ellen Mason από το Βρετανικό Οργανισμό Υγείας, ένας τέτοιος συσχετισμός πιθανώς να είναι μικρής σημασίας, καθώς δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι δυνατόν να μεταβληθεί η απαισιόδοξη στάση ζωής ενός ανθρώπου.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον καρδιολόγο κ. Ian Simpson από τη Βρετανική Εταιρεία Καρδιαγγειακών Μελετών, «όσο ευτυχισμένος κι αν καταφέρει να είναι κάποιος, η μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου είναι πιο σημαντικοί παράγοντες για την αποφυγή των καρδιαγγειακών».

«Επειδή, ωστόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ο μεγαλύτερος «δολοφόνος» στη Μεγάλη Βρετανία, δεν πρέπει να αδιαφορούμε για οτιδήποτε μπορεί να μας βοηθήσει».

Διαβάστε ακόμα:
Τι είναι για σας η ευτυχία;
http://www.vita.gr/html/ent/397/ent.3397.asp

Ευτυχία: Χίμαιρα ή πραγματικότητα;
http://www.vita.gr/html/ent/639/ent.10639.asp

Μενού για την καρδιά: Follow your… heart!
http://www.vita.gr/html/ent/044/ent.10044.asp