Το περιστασιακό ξεφάντωμα, όπου το αλκοόλ ρέει άφθονο, μπορεί να ακυρώσει τα όποια οφέλη για την καρδιά από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία καινούργια έρευνα, υπό τον Michael Roerecke του Κέντρου για την Εξάρτηση και την Ψυχική Υγεία στο Τορόντο του Καναδά, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology».
Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από 14 παλαιότερες έρευνες με μετριοπαθείς καταναλωτές αλκοόλ και διαπίστωσαν ότι όσοι «το έτσουζαν» πού και πού είχαν 45% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Ως περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οι ειδικοί προσδιόρισαν τα 5 και πάνω ποτά τη φορά, 12 τουλάχιστον φορές το χρόνο.
Γενικά οι ειδικοί θεωρούν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-2 ποτηράκια την ημέρα) ευεργετική για την καρδιά, αφού, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης, έχει αντιφλεγμονώδη δράση στα αγγεία και μπορεί να περιορίσει τις θρομβώσεις.
Οι 14 έρευνες από τις οποίες αντλήθηκαν τα στοιχεία διενεργήθηκαν από το 1982 έως το 2006. Οι 4 από αυτές συνέκριναν 2.171 ασθενείς με καρδιακό νόσημα με 3.475 περιπτώσεις ανθρώπων χωρίς κανένα καρδιακό πρόβλημα. Οι άλλες 10 παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα διαμέσου των χρόνων, καταγράφοντας νέες περιπτώσεις καρδιακών νοσημάτων. Η πρόσφατη μελέτη περιλάμβανε 1.637 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου σε ένα σύνολο 50.000 καταναλωτών αλκοόλ που συμμετείχαν στις 14 παλαιότερες έρευνες.
Αυτού του είδους οι έρευνες δεν μπορούν να μας φανερώσουν καθαρά τις αιτίες, μπορούν όμως να μας αποκαλύψουν συσχετίσεις (στη συγκεκριμένη περίπτωση, μεταξύ της περιστασιακής υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και του αυξημένου ρίσκου για καρδιακά νοσήματα).
«Εκτός από τις πιθανές αρνητικές συνέπειές της για την καρδιά, η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί και με άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση –ακόμη και της μετριοπαθούς κατανάλωσης- με τον καρκίνο του λάρυγγα, του παχέος εντέρου, του στομάχου κ.ά.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Michael Roerecke.
«Όσοι πίνουν, καλό είναι να αποφεύγουν τις περιστασιακές καταχρήσεις, όχι μόνο γιατί μπορεί να κάνουν κακό στην καρδιά τους, αλλά και επειδή αυξάνουν το ρίσκο να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα ή καβγά», συμπλήρωσε, αγγίζοντας μία ακόμα διάσταση του προβλήματος.
Διαβάστε ακόμα:
Κάνει καλό ένα μπουκάλι κρασί την ημέρα;
http://www.vita.gr/html/ent/409/ent.10409.asp
Φάκελος – Aλκοόλ ας διαλύσουμε τους μύθους
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.9678.asp
«Τρύπες» στο μυαλό από τσιγάρα και αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/090/ent.9090.asp
«Όχι» στο αλκοόλ καθημερινά
http://www.vita.gr/html/ent/602/ent.8602.asp
Αυτή τη φορά, μην το τσούξετε
Το περιστασιακό ξεφάντωμα, όπου το αλκοόλ ρέει άφθονο, μπορεί να ακυρώσει τα όποια οφέλη για την καρδιά από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.