Εξατομικευμένα τεστ ανιχνεύουν πολύ πρώιμα την επανεμφάνιση του καρκίνου και προβλέπουν την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών.

Το νέο αιματολογικό τεστ μπορεί να εντοπίσει «τροποποιήσεις» του γενετικού υλικού των καρκινικών όγκων, εκτιμούν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine, αυτός ο «γενετικός δείκτης» θα μπορεί να ανιχνεύσει μικροσκοπικά απομεινάρια όγκων ή μεταστάσεις, προτού γίνουν αντιληπτά μέσω των συμβατικών απεικονιστικών μεθόδων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Η τεχνική, γνωστή ως «PARE» (Personalized Analysis of Rearranged Ends), αναπτύχθηκε σε δείγματα από 6 ζεύγη καρκινικού και φυσιολογικού ιστού από 4 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και από 2 ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Σε καθένα από τα 6 δείγματα οι ερευνητές εντόπισαν 4 έως 15 «τροποποιήσεις» του DNA.

Στα αιματολογικά δείγματα των δύο από τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, το τεστ ήταν αρκετά ακριβές ώστε να ανιχνεύσει το γενετικό υλικό του όγκου (βιοδείκτη) που είχε εισέλθει στο κυκλοφορικό σύστημα.

Σε τεστ ενός ασθενούς, μετά από χειρουργική επέμβαση οι τιμές του βιοδείκτη είχαν μειωθεί εξαιτίας της αφαίρεσης του όγκου.

Έπειτα, όμως, αυξήθηκαν και πάλι, υποδηλώνοντας την ύπαρξη καρκινικών υπολειμμάτων.

Μετά από χημειοθεραπεία και ακόμη μία επέμβαση, οι τιμές του βιοδείκτη μειώθηκαν ξανά.

Ωστόσο, το τεστ ακόμη και τότε αποδείχθηκε αρκετά αξιόπιστο, αφού εντόπιζε καρκινικά ίχνη, τα οποία, όμως, οφείλονταν πλέον σε μια μικρή βλάβη στο ήπαρ του ασθενούς όπου ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση.

Βέβαια, για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της νέας τεχνικής, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες. Επιπλέον, ένα σημαντικό μειονέκτημά της είναι το μεγάλο κόστος της, που ξεπερνά τα 3,600 ευρώ, όμως ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Victor Velculescu, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη δήλωσε: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια το κόστος της πρωτοποριακής τεχνικής θα μειωθεί ώστε να είναι προσιτή στο ευρύ κοινό».

«Ο καρκίνος τείνει να εξελιχθεί σε χρόνια νόσο και, για να την αντιμετωπίσει κανείς, πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της – κατά πόσο, δηλαδή, βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Και μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε ενδεδειγμένος τρόπος για κάτι τέτοιο», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Peter Johnson, διευθυντή του Κέντρου Καρκινικών Μελετών της Μεγάλης Βρετανίας, «Η ανίχνευση γενετικών αλλαγών, μοναδικών για κάθε άνθρωπο, έχει αποδειχθεί σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας. Αν καταφέρουμε να την εφαρμόσουμε και σε άλλους καρκίνους, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη, θα μας οδηγήσει σε νέες θεραπείες αντιμετώπισης, πιο αποτελεσματικές και πιο βραχυπρόθεσμες από ποτέ».

Διαβάστε ακόμα:
Τεστ ανιχνεύει πολλούς καρκίνους
http://www.vita.gr/html/ent/301/ent.9301.asp

Αστραπιαίο τεστ για τον καρκίνο του παγκρέατος
http://www.vita.gr/html/ent/791/ent.10791.asp

Διάγνωση καρκίνου στο σπίτι
http://www.vita.gr/html/ent/996/ent.10996.asp