Τόσο ο ικανοποιητικός νυχτερινός ύπνος, όσο και η σύντομη σιέστα, φαίνεται πως επιδρούν θετικά στην υγεία μας, σύμφωνα με μελέτες ισραηλινών και αμερικανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, όπως όλα δείχνουν, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται γύρω στο μεσημέρι ένα σύντομο διάλειμμα ξεκούρασης προκειμένου να καταφέρει να μπει στη διαδικασία επεξεργασίας και ξεκαθαρίσματος αναμνήσεων που ανήκουν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 39 υγιείς φοιτητές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Αρχικά, όλοι οι φοιτητές υποβλήθηκαν σε μία άσκηση μαθησιακής ικανότητας (τους ζητήθηκε να ταιριάξουν πρόσωπα με ονόματα), προκειμένου να εξεταστεί η λειτουργία του ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου που βοηθά στην αποθήκευση και στην ταξινόμηση των νέων πληροφοριών.

Μέσα στη μέρα, περίπου οι μισοί κοιμήθηκαν για 90 λεπτά και στη συνέχεια υποβλήθηκαν όλοι σε νέο μαθησιακό τεστ.

Όσοι από τους εθελοντές είχαν κάνει τη λεγόμενη «σιέστα», είχαν καλύτερα αποτελέσματα κατά τους ειδικούς, συγκριτικά με τους υπόλοιπους που δεν είχαν κοιμηθεί καθόλου.

Πριν από λίγα χρόνια, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής το δρ. Άβι Σαντέχ, είχαν διαπιστώσει για πολλοστή φορά πόσο σημαντικός για τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι ο ύπνος.

Και παρά το γεγονός ότι οι γονείς δηλώνουν ιδιαίτερα θορυβημένοι και φροντίζουν ώστε τα βλαστάρια τους να κοιμούνται αρκετά, ωστόσο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σήμερα τα παιδιά κοιμούνται κατά μέσο όρο μία ώρα λιγότερο την ημέρα.

Τότε οι ειδικοί είχαν υποβάλει σε μια τριήμερη δοκιμασία «ύπνου» 77 παιδάκια του δημοτικού: κάποια από αυτά έπρεπε να πέφτουν για ύπνο νωρίτερα από ό,τι κανονικά, ενώ κάποια άλλα έπρεπε να μείνουν ξάγρυπνα ως αργά. Και οι δύο ομάδες έφεραν ένα ειδικό ηλεκτρονικό βραχιόλι, το οποίο μετρούσε τη διάρκεια του ύπνου τους.

Μετά την τρίτη βραδιά, οι ειδικοί υπέβαλαν τα παιδιά σε τεστ νοημοσύνης και από τις μετρήσεις είδαν ότι η έλλειψη ακόμη και μίας ώρας ύπνου την ημέρα οδηγούσε μακροπρόθεσμα στην απώλεια νοητικής ωριμότητας και στην επιβράδυνση της φυσιολογικής ανάπτυξής τους.


Διαβάστε ακόμα:
Ο ύπνος προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/858/ent.7858.asp

Γυναίκες και ύπνος
http://www.vita.gr/html/ent/540/ent.5540.asp

Κάντε 8 λεπτά ύπνου να φαίνονται 8 ωρο!
http://www.vita.gr/html/ent/729/ent.9729.asp

Ο ύπνος θρέφει… τις γυναίκες
http://www.vita.gr/html/ent/816/ent.10816.asp