Υγρά, συμπαγή (κόμπακτ) ή σε μορφή πούδρας, για ματ ή σατινέ φινίρισμα, και εμπλουτισμένα με προηγμένες συνθέσεις χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη, τα σημερινά make-up ή φον ντε τεν (fond de teint και foundation, όπως πολλές φορές μπορεί να τα συναντήσετε) ξεφεύγουν από τον απώτερο στόχο τους να προσφέρουν μόνο κάλυψη και δρουν σε περισσότερα επίπεδα. Ενυδατώνουν την επιδερμίδα, μειώνουν τις ρυτίδες, επανορθώνουν τις δυσχρωμίες, προσφέρουν αντιηλιακή προστασία, χαρίζουν λαμπερή όψη, ώστε να… μην ξέρουμε ποιο να διαλέξουμε!

Ποια μορφή να προτιμήσετε
Οι διάφορες υφές make-up που κυκλοφορούν στην αγορά καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες:
Η ρευστή μορφή Η ανάλαφρη σύνθεσή του ταιριάζει σε δέρματα χωρίς ατέλειες. Απλώνεται εύκολα και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Όταν το απλώσετε, περνάτε από πάνω με ένα μεγάλο πινέλο διάφανη πούδρα, για ματ τελείωμα και μεγαλύτερη διάρκεια.
H συμπαγής μορφή Με υφή πιο «βαριά» από την προηγούμενη, λόγω της πλούσιας σύνθεσής του, χωρίς ωστόσο να βαραίνει την επιδερμίδα, προσφέρει μεγάλη κάλυψη σε επιδερμίδες με ατέλειες, όπως πανάδες, κηλίδες, κοκκινίλες κ.ά. Το απλώνετε προσεκτικά για να μη δημιουργήσει εφέ μάσκας, με σφουγγάρι ή με τα δάχτυλα, και περνάτε και εδώ πούδρα για να αποφύγετε τη γυαλάδα.
Η μορφή πούδρας Θεωρούνται τα πιο κατάλληλα, αν η ανάγκη σας είναι να κρύψετε τις ρυτίδες. Επειδή, όμως, η πούδρα χρειάζεται να «καθίσει» κάπου για να σταθεροποιηθεί, καλό είναι να απλώσετε προηγουμένως μία βάση.

Ποιος είναι ο τύπος σας;
Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας, θα επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς προϊόν:
Αν είναι ξηρό, επιλέξτε ένα make-up σε υγρή ή συμπαγή μορφή. Η κρεμώδης υφή, οι βιταμίνες και οι ενυδατικοί παράγοντες που περιέχει επιτρέπουν στο δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο.
Αν είναι λιπαρό, προτιμήστε ένα προϊόν σε μορφή πούδρας ή υγρό με σύνθεση oil-free. Τα συστατικά του μειώνουν τη γυαλάδα και προσφέρουν κάλυψη χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς.
Αν είναι μεικτό, χρησιμοποιήστε make-up σε μορφή πούδρας και απλώστε το επιλεκτικά μόνο στα σημεία όπου χρειάζεται.

Τι αποτέλεσμα επιθυμείτε;
Τα περισσότερα make-up αναγράφουν στη συσκευασία τους «ματ», «ημι-ματ» ή «σατινέ» φινίρισμα. Τι σημαίνουν;
Τα ματ make-up προσφέρουν ματ αποτέλεσμα στην επιδερμίδα, απορροφώντας τη γυαλάδα και ρυθμίζοντας την υπερέκκριση σμήγματος. Είναι κατάλληλα για μεικτές-λιπαρές επιδερμίδες.
Τα σατινέ, αντίθετα, χάρη στα στοιχεία και στις χρωστικές ουσίες που περιέχουν, προσδίδουν λάμψη και φωτεινότητα, και θεωρούνται ιδανικά για τα πιο ξηρά και ώριμα δέρματα.
Τα ημι-ματ (που είναι και η ευρύτερη κατηγορία) ταιριάζουν στις περισσότερες περιπτώσεις, χαρίζοντας φυσικό αποτέλεσμα.


Η σωστή απόχρωση

Αφού βρείτε ποια είναι η ιδανική υφή για εσάς, χρειάζεται αρκετός πειραματισμός για να πετύχετε τη σωστή απόχρωση. Ποια είναι; Η αόρατη! Αυτή, δηλαδή, που δένει καλύτερα με το φυσικό τόνο της επιδερμίδας σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε το make-up στο πιγούνι και κάτω από το λαιμό, πάντα σε φυσικό φωτισμό ημέρας.