Νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι τα εκπαιδευτικά παιδικά DVD τελικά φρενάρουν την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.

Αρκετοί γονείς, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιέζουν τα παιδιά τους, ηλικίας μόλις 1-2 ετών, να παρακολουθούν το εκπαιδευτικό υλικό για να μάθουν να μιλούν πιο γρήγορα.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από τη μελέτη, τα εν λόγω DVD τελικά όχι μόνο δεν βελτιώνουν τις ικανότητες των μικρών παιδιών, αλλά αντίθετα παρεμποδίζουν τη διαδικασία της μάθησης με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να έχουν στο τέλος χειρότερο λεξιλόγιο από τα συνομίληκά τους που δεν παρακολουθούν DVD.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούσαν χρόνο με τους γονείς τους (παίζανε μαζί, συνομιλούσαν, τους διάβαζαν ιστορίες ή τρώγανε μαζί), ήταν πιο επικοινωνιακά, χαρούμενα και δραστήρια συγκριτικά με όσα παρακολουθούσαν τα DVD.

«Ο εγκέφαλός μας δεν έχει αναπτυχθεί ώστε να μαθαίνει από μηχανές, και των παιδιών είναι έτσι δομημένος ώστε να αντιδρά σε πρόσωπα», αναφέρει η εκπαιδευτική ψυχολόγος κ. Τζιν Γκρος.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η «μωρουδίστικη» γλώσσα που χρησιμοποιούν οι γονείς όταν απευθύνονται στα μικρά παιδιά είναι πολύτιμη για την ανάπτυξή τους. Στα παιδικά DVD οι πρωταγωνιστές απευθύνονται στα παιδιά σαν να ήταν μεγάλοι, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις όταν μεγαλώσουν, είναι όμως καταστροφικό επειδή θα τα εμποδίζει να κάνουν φιλίες. Ως ενήλικοι, τα παιδιά αυτά είναι πολύ πιθανό να είναι εσωστρεφείς, απογοητευμένοι, ακόμη και επιθετικοί, τονίζουν οι ειδικοί.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσες ώρες τηλεόραση βλέπει το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.3430.asp

Έχετε παιδιά; Off στην… τηλεόραση!
http://www.vita.gr/html/ent/311/ent.8311.asp

Ανοίξτε τους τα μάτια… κλείνοντας την ΤV
http://www.vita.gr/html/ent/446/ent.8446.asp