Τα βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που αποθηκεύουμε συνήθως στο ντουλάπι της κουζίνας ή του μπάνιου αχρηστεύονται μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους λόγω της υγρασίας που υπάρχει στους χώρους αυτούς, εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες.

Ακόμη και η διατήρησή τους, μάλιστα, στα γυάλινα ή στα πλαστικά δοχεία στα οποία πωλούνται, δεν αποτρέπει την αλλοίωση των χαπιών.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Πέρντιου στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι κρυσταλλικές ουσίες -μεταξύ των οποίων και η βιταμίνη C, κάποιες μορφές της βιταμίνης Β και άλλα συμπληρώματα διατροφής- είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην υγροποίηση.

Όπως εξηγούν, κατά τη διαδικασία αυτή, η αυξημένη υγρασία στο χώρο -στην προκειμένη περίπτωση στο μπάνιο ή στην κουζίνα- οδηγεί στην εξάτμιση των θρεπτικών συστατικών των χαπιών.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εμποδίσουμε την αλλοίωσή τους είναι, κατά τη βοηθό καθηγήτρια Διατροφικής Επιστήμης και επικεφαλής της μελέτης κ. Λίζα Μάουερ, η αποθήκευση των συμπληρωμάτων σε σκόνη σε πολύ στεγνό μέρος.

«Όταν βλέπουμε το αλάτι ή τη ζάχαρη να δημιουργεί μικρές μάζες, τότε αυτό είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη υγροποίησης», εξηγεί η ειδικός. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπίες των συστατικών ορισμένων προϊόντων.

«Εάν τα συστατικά υγροποιηθούν, τότε αυτομάτως μειώνεται η ποιότητα και η διάρκεια ζωής του προϊόντος, ενώ παράλληλα μειώνεται και το θρεπτικό του φορτίο», συμπληρώνει η κ. Μάουερ.

«Το άνοιγμα και το κλείσιμο της συσκευασίας οδηγεί στην αλλαγή της εσωτερικής της ατμόσφαιρας. Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε ένα κουτάκι στο μπάνιο, προσθέτουμε στο εσωτερικό του λίγη υγρασία. Εξαρτάται φυσικά από τη σύσταση του κάθε συμπληρώματος, αλλά μέσα σε λίγο χρόνο -περίπου μία βδομάδα- μπορεί να χαθεί πλήρως η βιταμίνη C», υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης.

Μερικά από τα κύρια αναγνωριστικά σημεία ότι τα χάπια έχουν «χαλάσει» είναι η ρευστοποίηση ή το λιώσιμό τους, ή η εμφάνιση καφέ στιγμάτων στην επιφάνειά τους.

Η ενδιαφέρουσα ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry».

Διαβάστε ακόμα:
«Βιταμινούχος» απογοήτευση!
http://www.vita.gr/html/ent/482/ent.8482.asp

Άχρηστα τα συμπληρώματα πρωτεΐνης
http://www.vita.gr/html/ent/913/ent.10913.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: