Εκατομμύρια ασθενείς που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες μπορούν να βρουν ανακούφιση χάρη σε μια νέα συσκευή που εκπέμπει μαγνητικά κύματα στο πίσω μέρος της κεφαλής.

Μελέτη που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι η συσκευή αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει όσους πάσχουν από ημικρανία με αύρα – δηλαδή ημικρανία που συνοδεύεται από οπτικά συμπτώματα, όπως φωτεινά στίγματα κ.ά.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι επειδή πρόκειται για μια θεραπεία που θα μπορούσε να αντικαταστήσει ορισμένα ισχυρά παυσίπονα, τα οποία πολλοί ασθενείς δεν αντέχουν ούτε είναι πάντοτε αποτελεσματικά.

Στο πείραμα των ειδικών δόθηκαν στους συμμετέχοντες δύο πανομοιότυπες συσκευές της αμερικανικής εταιρείας «Neuralieve», ώστε να τις χρησιμοποιήσουν σε επερχόμενες κρίσεις ημικρανίας. Η μία συσκευή εξέπεμπε μαγνητικά κύματα, ενώ η άλλη απλώς έκανε ένα βόμβο και δονήσεις.

Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «Lancet Neurology», μετά από 2 ώρες το 40% των εθελοντών που είχαν χρησιμοποιήσει την πρώτη συσκευή δήλωσαν ότι δεν ένιωθαν κανέναν απολύτως πόνο, συγκριτικά με το 22% που χρησιμοποίησαν τη δεύτερη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευεργετικά αποτελέσματα της εύχρηστης θεραπείας μαγνητικών κυμάτων διήρκεσαν 48 ώρες και δεν καταγράφηκαν οποιεσδήποτε παρενέργειες.

Ωστόσο, «παρόλο που τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν θετικά, παραμένουν ακόμα πολλά αναπάντητα επιστημονικά ερωτήματα και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες», τονίζει σε σχόλιό του ο κ. Hans-Christoph Diener από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Essen» στη Γερμανία.

Διαβάστε ακόμα:
Ανάσα σωτηρίας από τις ημικρανίες!
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.8450.asp

Τέλος στην ημικρανία με μια συσκευή
http://www.vita.gr/html/ent/134/ent.7134.asp

Επέμβαση για τις ημικρανίες
http://www.vita.gr/html/ent/278/ent.10278.asp