Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και σόγια περιορίζει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, εκτιμά νέα αμερικανική μελέτη.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία προέρχονται από τους ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο με επικεφαλής τη δρ. Λέσλι Μ. Μπάτλερ, οι οποίοι παρατήρησαν μια σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου σε γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφικά μοτίβα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και σόγια.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες γυναικών από την Κίνα και την Σιγκαπούρη, οι οποίες είχαν συμμετάσχει στη μεγάλη μελέτη Singapore Chinese Health Study (SCHS).

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές ζουν στην Ασία, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα αφορούν και τις γυναίκες του δυτικού κόσμου, που έχουν επίσης υιοθετήσει παρόμοιες διατροφικές συνήθειες.

«Συνήθως, συναντάμε άσχημες διατροφικές συνήθειες, με πολύ κρέας, άμυλο και κορεσμένα λίπη. Υπάρχουν όμως και οι υγιεινές επιλογές των φρούτων, των λαχανικών και της σόγιας», συμπληρώνει.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η μελέτη, οι συμμετέχουσες που είχαν τη μεγαλύτερη προστασία από τον καρκίνο του μαστού ακολουθούσαν τη λεγόμενο διατροφικό πρότυπο «vegetable-fruit-soy», το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, όπως π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λαχανίδα, κράμβη κ.ά.

Οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν κάποια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης κρέατος και του καρκίνου του μαστού, όπως υπέθεταν παλαιότερες έρευνες. Ωστόσο, η δρ. Μπάτλερ προειδοποιεί τις Αμερικανίδες να μην πάρουν πολύ στα σοβαρά το πόρισμα αυτό της έρευνας, γιατί ενδέχεται ο τρόπος παρασκευής του κρέατος να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition».

Διαβάστε ακόμα:
Φρούτα και λαχανικά κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/193/ent.8193.asp

Φρούτα και λαχανικά υπέρ των γυναικών
http://www.vita.gr/html/ent/789/ent.5789.asp

Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη θεραπεία»
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp