Κατά 95% φαίνεται πως συνέβαλε ο σύγχρονος άνθρωπος στην παγκόσμια υπερθέρμανση, αναφέρει νέα μελέτη βρετανών, αυστραλών και καναδών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το «Met Office Hadley Centre» και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, της Μελβούρνης και της Βικτώρια στον Καναδά, το «δακτυλικό αποτύπωμα» της επίδρασης των ανθρώπινων ενεργειών στο περιβάλλον είναι ξεκάθαρο, με τις συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες, την αύξηση της αλατότητας στη θάλασσα, την εντεινόμενη υγρασία, τις μεταβολές στη συχνότητα και την ένταση των βροχοπτώσεων και το λιώσιμο των πάγων.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες συμπέραναν ότι υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα της τάξεως του 5% αυτές οι περιβαλλοντικές μεταβολές να οφείλονται στη φύση και όχι στην ανθρώπινη παρέμβαση. Τονίζουν, όμως, ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate ChangeIPCC) τελικά είχε μάλλον υποτιμήσει τη συνολική «συνεισφορά» του ανθρώπου στις κλιματικές αλλαγές.

Το 2007, μάλιστα, είχε ανακοινώσει ότι δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια αύξησης της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική. Παρ΄όλα αυτά, η Επιτροπή έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι, βάσει των τελευταίων παρατηρήσεων, οι εκπομπές ρύπων δεν αφήνουν ανεπηρέαστη ούτε και την πιο απομακρυσμένη ήπειρο.

Διαβάστε ακόμα:
H φύση θα σώσει εμάς και όχι εμείς τη φύση!
http://www.vita.gr/html/ent/123/ent.2123.asp

Πώς να οδηγείτε οικονομικά
http://www.vita.gr/html/ent/264/ent.2264.asp

Oικοκοινότητα Φίντχορν. Καλή ζωή, βιώσιμη ζωή
http://www.vita.gr/html/ent/391/ent.2391.asp